Járai: Gyurcsány és Bajnai is felelős a válságért

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is felelős a Magyarországon kialakult mély válságért. A volt jegybankelnök a bankárokat is hibáztatta.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon mellett a pénzügyminiszterek, így Draskovics Tibor és Veres János, de gazdasági miniszterként Kóka János is felel a mára kialakult helyzetért - fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke a Kockára tett jövő címmel megrendezett Fidelitas-konferencián.

A volt jegybankelnök szerint a bankárok között is meg lehet találni a felelősöket. A kilábalással kapcsolatban azt mondta: nemcsak a költségvetési egyensúly helyreállításra kell figyelni, hanem a gazdasági növekedés beindításához az adók drasztikus csökkentésére van szükség.

Járai Zsigmond a felelősök között említette Simor András jelenlegi MNB-elnököt is, aki - szavai szerint - azért felel, mert - más egyéb mellett - részt vett a kormány konvergenciaprogramjának kidolgozásában. Emellett - hangsúlyozta - a "buta közgazdászok" szintén felelősek. Megjegyezte: e három kör a világon mindenütt felelős a mára kialakult helyzetért, ám Magyarországon ez még felfokozottabban igaz.

Szerinte azt nem lehet tudni, hogy a felelősek nem vették észre, vagy direkt nem kezelték megfelelően a válságot. Ez utóbbi megállapítással kapcsolatban Járai azt mondta: valószínűleg a tudatlanság, a hozzá nem értés, a társadalmi felelősség teljes hiánya a gond.

A kilábalással kapcsolatban Járai Zsigmond azt mondta: ezt nem költségvetési eszközökkel kell megtenni, hanem először a gazdaságot kell életképessé tenni. Úgy vélte, a gazdaság attól nem lesz életképes, ha a költségvetést kiegyensúlyozzák és a költségvetési kiadásokat visszafogják. "Minél többet levágnak a költségvetés kiadásából, annál rosszabb helyzetbe kerül a gazdaság (...) annál kevesebb lesz a költségvetés bevétele is, annál több lesz a munkanélküli, kevesebb lesz az adófizető, és egyre lejjebb fogunk kerülni" - fejtegette.

A magas adókat, az óriási bürokráciát és a hihetetlen korrupciót kellene kezelni, illetve pénzt kell nyomni a gazdaságba - jelentette ki. A volt jegybankelnök hisz abban, hogy a radikális adócsökkentés, az adóegyszerűsítés, az APEH státusának megerősítése, valamint az APEH politikai célú felhasználása helyett a valóságos adóellenőrzés javít az adómorálon.

Járai Zsigmond az IMF-hitel kapcsán kijelentette: "állítólag Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kiadta belső körökben, hogy ez a hitel arra szolgál, hogy újra megnyerjük a választásokat belőle". Ez nem lendíti fel a gazdaságot, ha lejár a hitel, újra a fizetésképtelenség szélén fogunk állni - tette hozzá.