Újra rendszeres államkötvény-aukciók lesznek

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) újraindítja a rendszeres államkötvény aukciókat, így április 23-ra három államkötvény aukciót hirdet meg. Az ÁKK egy-egy 3, 5, illetve 10 éves hátralévő futamidejű államkötvényt kínál fel értékesítésre, a meghirdetésre kerülő mennyiségek az indulásra tekintettel 5-5-5 milliárd forint összegűek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az ÁKK a pénzügyi válság nyomán október végén, a Nemzetközi Valuta Alap, az Európai Unió és a Világbank közös, 20 milliárd eurós hitelkeretének bejelentése után függesztette fel a kötvényaukciókat.

Papp Gergely, az ING elemzője elmondta, hogy október óta, amikor leálltak az államkötvény-aukciók a piac szétesése miatt, egy aukciót tartottak csak. Szerinte a lépés a forintra nem lesz hatással. A kötvénypiacon később hozamemelkedéssel számolhatunk, a mai kereskedésben azonban 20-25 bázispontos csökkenés volt.

Március közepe óta heti rendszerességgel folynak a visszavásárlási aukciók - lehetőséget nyújtva az állampapírok eladására a másodlagos piac kiszáradása mellett is. Az MTI számításai szerint az ÁKK az év eleje óta mintegy 376 milliárd forint értékben vásárolt vissza magyar államkötvényeket.

A nemzetközi és a belföldi állampapír-piac helyzetére és az ott kialakult új tendenciákra tekintettel az ÁKK a korábbinál rugalmasabb aukciós rendszert alkalmaz a jövőben. Lehetőség nyílik majd arra, hogy az elsődleges forgalmazók az aukciót követő délutánon az aukción kialakult átlagáron az elfogadott ajánlataik arányában állampapírt vásároljanak. Az új rendszerben lehetőség lesz arra, hogy amennyiben a piaci igények jelentősen meghaladják az aukción elfogadásra került összeget, akkor további befektetők juthassanak államkötvényekhez.

Az államkötvény értékesítési aukciók újraindításával párhuzamosan az ÁKK továbbra is alkalmazza és rendszeresen meghirdeti az elmúlt időszakban sikeresen működött visszavásárlási aukciókat. A visszavásárlási aukciók révén ugyanis jelentősen mérséklődött az állampapír-piacon jelentkező eladási nyomás.

Új fejlemény lehet ugyanakkor ezen a téren, a csereaukciók bevezetése, amelyeken a visszavásárlásra felajánlott állampapírokért cserébe a kibocsátó nem pénzt, hanem újonnan kibocsátandó államkötvényt kínál fel. Az első kötvény csereaukció meghirdetésére - a technikai-jogi feltételek megteremtését követően - várhatóan májusban kerül sor.

A közvetlen lakossági értékesítés javítása érdekében az ÁKK egy hosszabb távú, az esetleges tőkevesztést kizáró befektetési lehetőséget kínál a kisbefektetők részére, így májusban egy új állampapír, a Prémium Magyar Államkötvény forgalmazását kezdi meg. Az új, megközelítőleg három éves futamidejű államkötvény változó kamatozású lesz. Az aktuális - inflációhoz kötődő, 6 százalék kamatprémiumot tartalmazó - kamat meghatározására évente kerül majd sor.