Vágólapra másolva!
A Citigroup 24,8 milliárd dolláros bevétel mellett 1,6 milliárdos nettó eredményt ért el az idei első negyedévben. Részvényenként 18 cent a veszteség, amely a nagy hitelköltség-növekedés ellenére lényegesen alacsonyabb a sikeres befektetési- és kereskedelmi politikának és a költséglefaragásnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Egy évvel korábban még 1,03 dollár veszteség jutott egy részvényre, amely összesen 5,19 milliárd dollárt jelent. A bank 23 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral csökkentette a működési költségeit 2008 első negyedévéhez képest. A csúcsértékhez képest 65 000 fővel csökkentették a munkaerő-létszámot, amely jelenleg körülbelül 309 000 főt tesz ki.

Az elemzők által előzetesen elvárt 21,9 milliárd dolláros bevételhez képest a közel 25 milliárd nagyon jó eredménynek számít. A részvényekre osztott veszteséget pedig 34 centre várta a piac, tehát ebben is jobb eredményt ért el a bankóriás. A pozitív eredmény melletti részvényenkénti veszteségre az a magyarázat, hogy az osztalékelsőbbségi joggal bíró részvényesek korábban kapják meg pénzüket.

A vállalat jelentésében Vikram Pandit, a Citigroup vezérigazgatója elégedettségének ad hangot. "Az eredményeink ebben a negyedévben a Citigroup erejét mutatják. Az eredménnyel elégedettek vagyunk. A közel 25 milliárd dolláros bevétel és az 1,6 milliárdos profit 2007 második negyedéve óta a legjobb eredményünk."

Hozzátette: "A negyedév tiszta üzenete az, hogy az ügyfeleink elkötelezettek maradtak. A Citigroup egyedülálló a világ pénzügyi rendszerében" A bedőlő hitelekkel kapcsolatban azt állította, hogy "a problémás eszközök számát jelentősen csökkentettük és mérsékeltük a kockázatokat."

Nem érdemes túlértékelni a Citigroup vártnál jobb eredményét és annak esetleges piaci hatását - mondta az [origo]-nak Hercznik Ákos a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Az utóbbi hónapokban ugyanis jelentősen lazították az Amerikai Egyesült Államokban a bankok beszámolóira vonatkozó szabályokat, így azok sokkal rugalmasabban alakíthatják az eredményeiket

A számviteli lazításnak köszönhetően a Citigroup a Wells Fargo, a Goldmann Sachs és JP Morgan után már a negyedik amerikai bank, amelyik a vártnál jobb eredményekről számolt be az utóbbi napokban. Így a piaci szereplők már számítottak arra, hogy a Citigroup is jobb eredményeket közöl az elemzők korábbi várakozásainál. Ennek megfelelően a bank részvényei már az adatok ismertetése előtt megemelkedtek és közlésük után már érdemben nem változtak.

Hercznik Ákos szerint a Citigroup adatai nem befolyásolják érdemben sem a részvénypiacokat, sem a devizapiacokat. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője délelőtt még azt mondta az [origo]-nak, hogy Citigroup jelentése gyakorolhatja a legnagyobb hatást a régió valutáira, köztük a forintra. Szerinte a vártnál jobb eredmények erősíthetik, rosszabbak gyengíthetik a befektetők kockázatvállalási kedvét, a részvénypiacokat és a kelet-európai valutákat.

Már öt hete folyamatosan emelkednek a részvényárak a világ tőkepiacain. A Raiffeisen Bank elemzője ezért hamarosan korrekciót vár világ részvénypiacain.