Megkaphatja Ukrajna az IMF-hitel második részletét

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutalap (IMF) Kijevben tárgyaló küldöttségvezetője javasolja a hitelezés felújítását Ukrajnának. A hitelezést februárban függesztették fel a második hitelrészlet folyósításának leállításával.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az IMF november elején 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Ukrajna számára két évre a pénzügyi és a gazdasági stabilitás, az ország iránti bizalom helyreállítása végett. A valutaalap akkor úgy értékelte, hogy a fő ukrán exportcikk, az acél világpiaci áresése megviselte a belső problémákkal amúgy is terhelt ukrán gazdaságot.

A keretből az első, 4,5 milliárd dolláros részt azonnal lehívhatta Ukrajna. A második, 1,9 milliárd dolláros részlet kifizetését azonban februárban felfüggesztették, azóta folytatódtak az egyezkedések.

Az IMF pénteken azt közölte, hogy a második, 1,9 milliárdos részlet összegét 2,8 milliárdra emelik. A washingtoni székhelyű pénzintézet szerint a következő, harmadik részlet összege is emelt, azaz 2,8 milliárd dollár lesz. Ennek folyósítása azonban attól függ, hogy Ukrajna miként hajtja végre vállalásait.

Ceyla Pazarbasioglu, az IMF küldöttségvetője pénteken azt mondta, hogy elhárult minden akadály a második részlet folyósítása elől. Az IMF igazgatótanácsa várhatóan május közepéig rábólint a kölcsön átutalására.

A kölcsönt Ukrajna vezető bankjainak az újratőkésítésére, továbbá a nemzeti valuta megerősítésére fordítják, miután a hrivnya közel 40 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.