Vágólapra másolva!
Kezd formálódni az amerikai General Motors (GM) terve, hogy elkerülje a csődeljárást. Számos autómárkát eladnának vagy kiszerveznének, a GM pedig csak a megmaradókat vinné tovább. Egyes hírek szerint a GM akár ingyen is túladna a Saabon.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Saturn a három márka közül az egyik, amitől a GM megválna a cég átalakításának keretében. 1985-ben hozta létre a márkát a cég, amihez egy másfajta autókereskedési viselkedést társítottak, ahol nem volt alkudozás az árban, de nem is erőltették az ügynökök a vásárlásokat.

A Saturn egész jól teljesített egy ideig és több sikeres modellje is volt, de ennek ellenére a róla kialakított kép romlani kezdett. Ebben az évben az első negyedévben már 58 százalékkal estek az eladásai.

A Saturn mellett a Hummer divíziójától is búcsúzik a GM. Eddig három vásárló, egy amerikai és két külföldi, fejezte ki érdeklődését. A Financial Times szerint hamarosan az is eldől, hogy melyik érdeklődő tudja megvásárolni a márkát. Az eladási ügylet egyébként már 2008 közepe óta húzódik.

A harmadik márka, amiről lemondanak az amerikaiak, a Svédországban székelő Saab lesz. Jan-Ake Jonsson a Saab ügyvezetője szerint 20 befektetői csoport érdeklődött irántuk és ezek közül tíz ajánlatot komolynak is minősített.

A Saab szándékai szerint a listát leszűkítik majd két három pályázóra, akikkel május végére, június elejére egyeznének meg. A svéd kormány május 20-áig adott nekik haladékot, de ezt még három hónappal meghosszabbíthatják. A Financial Times szerint akár ingyen is megválna a GM a veszteséges Saabtól.

A halogatás viszont nem vágna egybe az anyacég GM szándékaival. Nekik június 1-ig kell a végleges rendezési tervüket prezentálni az amerikai kormánynak, hogy állami támogatásban részesüljenek, különben csődöt kell jelenteniük.

Amennyiben a GM minden elképzelését sikeresen valóra váltja az ő tulajdonában a Chevrolet, GMC, Cadillac, Buick és Pontiac márkák maradnának. A fennmaradó európai márkáikat, amikről most még nem tárgyalnak, a jövőben szintén eladnák. Többek közt ide tartozik az Opel is.

A Wall Street Journal információi szerint az Obama-kormány nyomást fejt ki annak érdekében, hogy a GM a GMC márkától is váljon meg.