Szintjén marad a forint értéke

Vágólapra másolva!
Tartja hét elején elért értékét a forint a bankközi devizapiacon és pénteken 290 és 293 forint közötti árfolyamra lehet számítani - mondta az [origo]-nak Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat a budapesti tőzsde részvényárairól

Reggel, a kereskedés elején az euró 292 forint, a dollár 223 forint, a svájci frank 193 forint körüli árfolyam körül mozgott.

A hét elején az elemzők még úgy vélték akár 285 forintra is csökkenhet az euró árfolyama, ma már azonban azt gondolják, hogy 288 forint és 293 forint között mozog a következő napokban - mondat Sörös Csaba.

Az elemző szerint a G20-ak által a kelet-európai országoknak ígért segítség már nem erősíti tovább a régi valutáit. Az, hogy a gazdasági tárca élre jelölt személy nem vállalja miniszteri megbízatást negatívan hathat a forint értékére, ám ennek jelentősége nem túl nagy.

Az utóbbi napokban ugyan az előre jelzettnél rosszabb makrogazdasági adatok jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban. Ugyanakkor több jelentős tőzsdei cég jelentett be a vártnál jobb eredményeket. Ez utóbbi által fenntartott részvénypiaci lendület fokozza befektetők kockázatvállalási kedvét, ami támaszt nyújt a kelet-európai valutáknak.

Sörös Csaba szerint a pénteki nap folyamán leginkább a Citigroup jelentése gyakorolhatja a legnagyobb hatást a régió valutáira, köztük a forintra. Vártnál jobb eredmények erősíthetik, rosszabbak gyengíthetik a hazai valutát.