Blokád alatt egy francia Toyota-gyár

Vágólapra másolva!
Teljesen leállt a Yaris gyártása a Toyota észak-franciaországi gyárában, Onnaing-ban, ahol a sztrájkoló munkások csütörtök este lezárták a telephely mind a négy bejáratát - közölte az autógyár vezetősége és a szakszervezetek. A dolgozók a termelés csökkentése miatti kényszerszabadság idejére is teljes fizetésüket követelik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A blokád miatt teljesen leálltak a gépsorok a Toyotánál, s pénteken egyetlen gépkocsi sem gördült ki a gyárból, ahol egyébként naponta kilencszáz Yaris készül. A vezetőség jelezte: bírósághoz fordul annak érdekében, hogy a gyárban újra megindulhasson a termelés.

"Többé senki se ki, se be. Minden gyártósor, minden gép leállt" - közölte Eric Pecqueur, a CGT szakszervezet helyi vezetője, aki szerint 2001 óta ilyen jellegű megmozdulásra nem került sor a Toyotánál. A Toyota szerint a dolgozók öt százaléka, a CGT szerint viszont a telephelyen alkalmazásban álló 2700 munkatársból 300-an vesznek részt a blokádban, és készek azt a hétvégén is folytatni.

Két szakszervezet felhívására a tiltakozási akciók már tíz napja elkezdődtek Onnaing-ban. A hónap elején ugyanis a Toyota többször is kénytelen volt az eladások csökkenése miatt hosszabb-rövid időszakokra leállítani a termelést. A szakszervezetek a kényszerszabadság idejére utalt munkanélküli segély helyett, amely a bruttó fizetés hatvan százalékának felel meg, teljes fizetésüket követelik. Az év eleje óta összesen két hét kényszerszabadságra kellett a dolgozóknak menniük. Az emiatti 2-300 eurós levonások elvileg az áprilisi fizetésekben fognak jelentkezni.

A Toyota egyik szóvivője szerint a dolgozók egy része csütörtök este már elfogadta a vezetőség azon javaslatát, hogy nem egyben vonják le a le nem dolgozott órák miatti összeget a fizetésekből, hanem fokozatosan elosztva májusban, júniusban és júliusban. A sztrájkolók egy része azonban ebbe nem volt hajlandó belemenni.

"A Toyota a világ ötödik leggazdagabb vállalata, semmi nem indokolja, hogy a munkások fizetéséből le kellene pénzt vonni" - mondta a szakszervezeti vezető.

Francois Fillon kormányfő pénteken elítélte az országszerte elszaporodó erőszakos tiltakozási akciókat, nevezetesen a főnök-elzárásokat és a gyárfoglalásokat.

"Szeretném kifejezni aggodalmamat bizonyos erőszakos megmozdulások miatt, amelyeknek nincs köze a szociális párbeszédhez" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Ez szabotázs. Ez nem sztrájk. Ez nem szociális akció" - tette hozzá.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a sztrájk alkotmányos jog, de a szabotázst a törvény bünteti. Véleménye szerint nem szabad hagyni, hogy a válság ürügyként szolgáljon az összecsapásokhoz egy olyan időszakban, amikor éppen hidegvérre és kulturált magatartásra lenne szükség a megegyezéshez a "szociális kompromisszumok" érdekében.