Az USA-ban a bankválság végéről írnak

Vágólapra másolva!
Az amerikai bankszektor a kilábalás jeleit mutatja; a Goldman Sachs és a Wells Fargo után a JPMorgan Chase is közölte, hogy jelentős profitra tett szert az első negyedévben - írta a pénteki The New York Times, amelyben kétkedő vélemény is megjelent.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A lap arról írt, hogy alig három hónapja sok vezető bank még állami lélegeztetőgépen volt, legtöbbjüknél mostanra viszont a felépülés jelei tapasztalhatók. Ezzel párosul, hogy a gazdaság bizonyos szektoraiban is bíztató jelek látszanak.

A JPMorgan Chase előző napi bejelentése újabb lendületet adott a bankszektor tőzsdei kereskedelmének, amely öt hete kezdett erősödni, amikor a válság által legjobban sújtott két pénzintézet, a Citigroup és a Bank of America azt sugallta, a krízis nehezén már túljutottak.

A The New York Times szerint a szuperalacsony kamatoknak köszönhetően megindultak a vásárlói jelzáloghitel-felvételek, és a hitelpiacok kiolvasztását célzó több milliárd dollárnyi szövetségi segély nyomán fellendült a befektetési banktevékenység.

Az újság ugyanakkor megjegyezte: a gondok korántsem tűntek el, továbbra is amerikaiak millió képtelenek fizetni a jelzáloghitelek, fogyasztói hitelek és hitelkártya-tartozások részleteit. A vállalatok veszteségei hatalmasak, és a lakóingatlan-piaci válság lassan átcsap az üzleti szférába; előző nap csődvédelmet kért a General Growth Properties, a második legnagyobb bevásárlóközpont-üzemeltető.

Gerard Cassidy, az RBC Capital Markets banki elemzője úgy látja, hogy a gazdaság jelenleg a vihar szemében van: a lakóingatlan-piac válságán sikerült túljutni, de az üzleti ingatlanok és a vállalati hitelezés egén sötét felhők gyülekeznek.

A kétkedő Paul Krugram Nobel-díjas közgazdász pénteki jegyzetében arról írt, nem tudja kitörő lelkesedéssel fogadni azt, amikor Barack Obama elnök reménysugarakról beszél. Helyzetértékelése szerint a helyzet továbbra is romlik: az ipari termelés 10 éves minimumot ért el, az ingatlanpiac még mindig gyenge, és a jelzálogjog érvényesítése miatti házlefoglalások folytatódnak.

Mint fogalmazott, szórványos jelei vannak annak, hogy a romlás, a gazdaság korábbi gyors zuhanása lelassult. Úgy látja, hogy a jó hírek egyelőre csak a bankoktól jöttek, de szerinte azok sem meggyőzőek. "Nem akarok átesni a ló túloldalára, lehetséges, hogy a bankok rekord rövidségű idő alatt kikerültek a nagy veszteségekből és szép profitokra tettek szert, de a jelenlegi Madoff-korban a bizalmatlanság természetesnek tekinthető" - fogalmazott a közgazdász.