297 forint körül maradhat az euró

Vágólapra másolva!
A forint erősödése valószínűtlen az elmúlt sikeres napok után és azt követően, hogy csütörtökön a forint a 292,5 eurós szintre gyengült - idézi szakértők véleményét a DowJones. Mivel a gazdasági miniszter-jelölt visszalépésével folytatódik a politikai bizonytalanság, és gyatra a külföldi befektetők érdeklődése most nem lehet előre jelezni a forint mozgását.
Vágólapra másolva!

A londoni bankközi piacon a forint péntek reggel 292,48 eurón állt, így 0,13 százalékkal gyengébb volt a csütörtöki adatnál, és 10,98 százalékkal gyengébb, mint az év végén. A szakértők szerint a forint következő ellenállási szintje a 294 euró és a 300 euró között lehet.

A Dow Jones beszámol az új kormány terveinek fő vonásairól, az adórendszer módosításának és a költségvetés, bér, nyugdíj és társadalmi célú kiadásainak mérséklési szándékáról, utalva ara, hogy az államháztartás GDP-hez viszonyított hiányának 3 százalék alatti szinten tartása a feltétele annak, hogy Magyarország adóssága finanszírozható legyen az IMF által nyújtott hitelkeretből.

A tervezett négy százalékpontos forgalmi adónövelés a gyenge forinttal együtt, az év második felére 5 százalékos szintre gyorsíthatja az inflációt - mondják elemzők, akik a következő hat hónapra mintegy 75 bázispontos kamatmérséklést áraztak már be a mostani 9,5 százalékról, de az infláció gyorsulására való tekintettel valószínűtlen, hogy a központi bank lazítson a hitelfeltételeken.

A régió más valutái a hazainál jobban teljesítettek ebben az évben. Péntek reggel a lengyel zloty, 4,2963 eurón, a, és 4,41 százalékkal maradt el az év eleji értékétől, míg a cseh korona, 26,755 eurón állt, tehát 0,01 százalékkal éppen hogy erősebb volt, mint az év elején.