Indulhat az áramtőzsde szervezése

Vágólapra másolva!
Működési engedélyt kapott a Mavir cége az energiahivataltól, így elkezdődhet a magyarországi áramtőzsde szervezése. Az elindulásig azonban még több hónap hátra van - írja a Világgazdaság
Vágólapra másolva!

Indulhat a szervezett magyarországi áramkereskedelem létrehozása, amely a teljes - 2008-ban 1200 milliárd forintosra rúgó - hazai villamosenergia-piac átláthatóbbá tételét ígéri. A Magyar Energia Hivatal (MEH) ugyanis kiadta a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. működési engedélyét.

Első lépésben egyesül a magyarországi, a romániai és az ausztriai árampiac, a másodikban elindul a tőzsde működése is - tájékoztatta a lapot Pataki István, a MEH elnökhelyettese. Az egyesítés révén jelentősen megnő az adott tőzsdéken kereskedők piaca.

A HUPX beindulásához a tulajdonosi és más döntések meghozatalától számítva még mintegy hat hónapra lehet szükség, ha sikerül a kellő forrásokat is biztosítani. Ehhez hitelt érdemlően kell bizonyítani, hogy a tőzsdéhez szükséges egy-másfél milliárd forintos beruházás megtérül - áll a Világgazdaságban.