Válsághíradó: hanyatló OTP, erősebb Amerika, új forintbankók, pesszimista Nokia

Vágólapra másolva!
A forint szerény mértékben gyengült szerdán, az OTP jelentős esése miatt a BUX is mínuszban végzett, ugyanakkor az amerikai indexek a Fed kedvező jelentése miatt erősödni tudtak. A válság miatt újabb jelentős elbocsátásokat jelentett be a svájci bankmamut, az UBS, a világ vezető export-hitelbiztosítója, a Coface pedig leminősítette Magyrországot. Bár a válsággal nincs kapcsolatban, de szinte mindenkit érintő hír, hogy az MNB szerdán új, a korábbinál biztonságosabb forintbankjegyeket dobott piacra.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Csütörtökön magyar makroadat nem jelenik meg, várhatóan a Bajnai-kormány programjával, illetve a miniszterjelöltek terveivel kapcsolatos hírek lehetnek fontosak gazdasági szempontból.

Emellett a forintárfolyam és a budapesti börze irányadó mutatójának alakulása lehet érdekes.

Ez lesz csütörtökön

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), csütörtökön publikálja különböző országok márciusi eladási adatait, illetve a teljes európai autópiacra vonatkozó összesített statisztikát.

Az eurózónából két fontos makroadat érkezik, megjelenik a márciusi inflációs adat és az ipar teljesítményéről tanúskodó legfrissebb statisztika. Utóbbi számsor a válsággal összefüggésben várhatóan az ágazat jelentős hanyatlására utal majd.

A tengerentúlon fontos lakáspiaci adatok látnak napvilágot, az illetékes hivatal közölni fogja, hogy márciusban hány ház építésébe fogtak az amerikaiak, illetve hány darab építési engedélyt adtak ki a hatóságok. Emellett megjelenik egy másik számsor, amely elárulja, hogy a múlt héten hányan fordultak első alkalommal munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban.

Ez történt szerdán

A javuló gazdasági helyzetet jósoló Fed-jelentés miatt az amerikai tőzsdeindexek pluszban zárták a szerdai kereskedést.

Az OTP közel 4 százalékos süllyedés miatt Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX szerdán 0,74 százalékkal csökkent.

Kissé gyengült a forint szerdán, az euróért 290,24 forintot adtak délután a bankközi kereskedelemben, szemben az egy nappal korábban, az új kormányfő megválasztását követően kialakult 287,50 forintos árfolyammal

Augusztusban az eurót várhatóan 286 forintos árfolyamon jegyzik, a 12 havi infláció 3,7 százalékra emelkedik, miközben a jegybanki alapkamat 8,5 százalékra süllyed a jelenlegi 9,5 százalékról - derül ki az Ecostat Mikroszkóp jelentésében.

A költségvetési bizottság támogatta Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelöltet. A Deloitte elnök-vezérigazgatója csak egy évre szeretné vállalni a pozíciót, és úgy hajtaná végre a válságkezelési feladatát, hogy azzal hosszú távra alapot teremtsen a pénzügy- és költségvetési politika számára.

A világ legnagyobb export-hitelbiztosítója, a Coface lerontotta több ország, köztük Magyarország besorolását.

A svájci UBS nagybank az idén 8700 embert bocsát el, miután tavaly minden idők legnagyobb svájci vállalati veszteségét szenvedte el, és a visszaesés egyelőre folytatódik.

A Nokia jelezte, hogy kedvezőtlen számokat fog tartalmazni a csütörtökön megjelenő első negyedéves gyorsjelentése.

Az összeomlás szélén álló költségvetés megmentése az új magyar kormány pénzügyminiszterének feladata - írta szerdai elemzésében a Financial Times.

Lengyelország valószínűleg nem kényszerül lehívni egyetlen centet sem a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kért 20,5 milliárd dolláros rugalmas hitelkeretből, mondta szerdán Ludwik Kotecki lengyel pénzügyminiszter-helyettes.

A Magyar Telekom május 7-től fizeti ki a tulajdonosoknak a múlt évi, részvényeként 74 forintos osztalékot.