Kissé gyengült a forint a pangó piacon

Vágólapra másolva!
Alacsony likviditás mellett a nemzetközi irányzatokat követve kissé gyengült a forint, az euró 291,83 forint volt a bankközi piacon csütörtökön délután fél ötkor az előző nap délutáni 290,24 forinttal szemben.
Vágólapra másolva!

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a hét korábbi részében remélt 285 forintos euró hiú ábránd volt, holnap inkább a gyenge oldali kockázatokkal kell számolni. Vahl Tamás visszalépése a gazdasági miniszteri poszttól negatívan érintette a piacot, viszont az elemző azt is hozzátette, hogy igazi mozgás csak az intézkedések keresztülvitelekor várható.

A mai 288-293 közötti sáv a várakozásoknak megfelelő, a régiós devizákat, így a magyar forintot is, a tőzsdei szárnyalás támogatta meg. Ennek hátterében a cégek kedvező gyorsjelentései állnak. A BUX csütörtöki eredményéről bővebben itt olvashat.

A kereskedők szerint a piacra továbbra is a likviditáshiány jellemző, ez is magyarázza a viszonylag jelentős elmozdulásokat: egy-egy ajánlat is komolyan képes változtatni az addigi árfolyamszinten.

Elmondták, hogy a kialakult irányzatok a nemzetközi folyamatokat tükrözik, a befektetői hangulat amerikai makroadatok hatására történő elmozdulását követték.

Hangsúlyozták, hogy hazai hatások szinte egyáltalán nem érzékelhetőek: a piac esetleg arra lesz majd érzékeny, ha nyilvánosságra - és még inkább, ha bevezetésre - kerülnek a válságkezelő intézkedések.

A forint a dollárral szemben is kissé gyengült: az amerikai devizát csütörtök délután 221,45 forinton jegyezték a szerdai 220,02 forint után. A svájci frank 193,13 forinton áll az szerda délutáni 191,79 forinttal szemben, 100 japán jent pedig 223,65 forinton jegyeznek a szerdai 221,52 forint után.