Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Rekordmélységbe, 6,1 százalékra süllyedt a kínai hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az idei első negyedévben a múlt év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a pekingi statisztikai hivatal.

Ez a legalacsonyabb növekedési ütem a statisztikák készítésének 1992-es kezdete óta. Az adat a kínai gazdaság növekedés további lassulására utal: a tavalyi utolsó negyedévben 6,8 százalékos, az elsőben pedig még 10,6 százalékos volt a GDP-növekedés Kínában. Az elemzők most 6,3 százalékot vártak.

Az ipar élénkülése ugyanakkor azt jelezheti, hogy a recesszió túljutott a mélypontján. Az ipari termelés viszont márciusban 8,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, az év első két hónapjában mért 3,8 százalékos növekedéssel szemben.

A beruházások 28,6 százalékkal bővültek, az autópiac pedig rekordot döntött márciusban. Összesen 1,026 millió új autót adott el a múlt hónapban Kínában 14 hazai autógyár, ez az összes értékesítésének körülbelül 90 százaléka.

Az export meredeken, 32,8 százalékkal nőtt márciusban februárhoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest ugyan csökkent a kivitel, a 17 százalékos éves visszaesés azonban már nem annyira súlyos, mint az egy hónappal korábban regisztrált 25,7 százalékos zuhanás.

Nem múlt még el a recesszióveszély

"A várakozásokat felülmúlóan kedvező változások mentek végbe a nemzetgazdaságban" - mondta Li Hsziao-csao, a statisztikai hivatal szóvivője, aki ugyanakkor óvatosságra intett. A kínai gazdaságot továbbra is fenyegeti a recesszió, és az élénkülésre utaló jelek ellenére a kormánynak terveket kell előkészítenie arra az esetre, ha a helyzet rosszabbra fordul - mondta.

A kínai termékek iránti globális kereslet lanyhulása miatt 20 milliósra növekedett az állástalanok tábora. A társadalmi feszültséggel fenyegető munkanélküliség enyhítéséhez a kormány 8 százalékos gazdasági növekedést tart szükségesnek.

A gyenge külpiaci kereslet ellensúlyozására Peking közel 600 milliárd dolláros programot hirdetett tavaly ősszel a belső fogyasztás ösztönzésére, infrastrukturális beruházásokra. Egyelőre nem világos, hogy a program révén hányan találnak új munkát, az viszont már biztos, hogy az idei első negyedévben 15 százalékkal növekedtek a fogyasztói kiadások.