Vágólapra másolva!
A gazdasági válság elérte a magyar söripart is, így a sörgyárak teljes értékesítése tavaly 7 százalékkal maradt el az előző évitől - mondta Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A szakember közölte: megtört az évek óta tartó növekedési tendencia, a magyar sörgyárak teljes értékesítése 2008-ban 7,181 millió hektolitert tett ki, míg az előző évben 7,7 millió hektoliter volt.

Az eladásokon belül a belföldi értékesítés mintegy 10 százalékkal volt kevesebb az előző évinél, ugyanakkor az export 73 százalékkal emelkedett, ami részben ellensúlyozta a belföldi eladások visszaesését. A csökkenő értékesítés nyomán a söripar tavaly az előző évinél 5 milliárd forinttal kevesebb adót, mintegy 57 milliárd forintot fizetett be.

A világ második számú sörgyártója, a magyarországi Dreher gyártójának fő tulajdonosa eladásainak egy százalékos csökkenéséről adott számot üzleti éve utolsó negyedében. A SABMiller dél-afrikai-amerikai vállalat decemberrel záródott első háromnegyed évében az eladások még 2 százalékkal nőttek.

A gyártó elsősorban az úgynevezett felzárkózó piacokon - főleg Ázsiában - szenvedett el forgalomcsökkenést. Ennek a csökkenésnek azonban részben árfolyami okai voltak, így például Oroszország esetében, ahol a rubel sokat vesztett értékéből, miközben a vállalat dollárban számolja el üzleti tevékenységének eredményeit. Európában szinten maradt a fogyasztás. A vállalatóriás globálisan nem vár forgalomjavulást ebben az évben, miként a forgalom növelését segítő áremelésekre sem lát lehetőségeket.