Egyre több ország veszti el jó adósbesorolását

Vágólapra másolva!
Több mint egy évtizedes csúcsra emelkedett a múlt hónapban a "bukott angyallá" vált - vagyis a befektetői osztályzatát elvesztő - adós a Standard & Poor's által kockázati besorolással ellátott adósságkibocsátók között, áll a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének Londonban kiadott havi jelentésében, amely felidézi, hogy a "bukott angyallá" válástól veszélyeztetett adósok között van Magyarország is.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A "bukott angyal" (fallen angel) a befektetőiből spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és szuverén adósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban. Ezek osztályzata a "BBB mínusz", vagyis a még éppen befektetőinek tekintett "BBB" adóskockázati sáv alsó széle alá került.

A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása "BBB mínusz", leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A Standard & Poor's a most kiadott havi összesítésben kiemelte, hogy a "bukott angyallá" válástól veszélyeztetett legnagyobb adós a cég listáján jelenleg Magyarország, 54,80 milliárd dollárnyi besorolással ellátott adósságállománnyal.

Az S&P kimutatása szerint a cég által "BBB mínusz" szinten, negatív kilátással osztályzott adósok teljes adósságállománya jelenleg 250,11 milliárd dollár.

A Standard & Poor's március végén az addigi "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva az új besoroláson is.

Ha a magyar osztályzat innen tovább romlik, azzal Magyarország mint szuverén adós az S&P listáján átkerülne a befektetésre ajánlott sáv alatti, spekulatív "BB" kategóriába. Az EU-n belül jelenleg két országnak, Lettországnak és Romániának van spekulatív szuverén osztályzata. E két országot az S&P mellett a Fitch Ratings is "BB plusz" szinten tartja nyilván.

A Standard & Poor's most kiadott havi jelentése szerint a múlt hónapban összesen 17 adós került át a befektetői kategóriából a spekulatív sávba. Ez csaknem a háromszorosa az előző tizenkét hónap havi átlagának, abban az időszakban ugyanis az S&P havonta átlagosan hat adósságkibocsátót sorolt át spekulatív osztályzatra.

Az elemzés szerint az 1997-es ázsiai pénzügyi válság óta nem volt olyan magas az egy hónap alatt "bukott angyallá" váló adósok száma, mint idén márciusban. Az idei első negyedévben összesen 34 adós vesztette el befektetői osztályzatát az S&P listáján; a befektetői sáv alá idén visszasorolt adósságok összértéke eddig 114,82 milliárd dollár.

Tavaly egész évben valamivel több mint 200 milliárd dollárnyi adósságérték besorolását süllyesztette a befektetésre ajánlott szint alá a hitelminősítő. Az elemzéshez fűzött grafikus kimutatás szerint 2006-ban még nem haladta meg az 50 milliárd dollárt a Standard & Poor's által spekulatív kategóriába átsorolt kötvényadósság összértéke.