Válsághíradó: erősödő forint, állami hitel az MFB-nek, szárnyalás rákgyógyszer miatt

Vágólapra másolva!
Vegyesen regált a deviza- és az értékpapírpiac Bajnai Gordon keddi miniszterelnökké választására, közben az állam 170 milliárd forinttal ösztönzi az MFB hitelkihelyezéseit. IMF-hitelt vesz fel Lengyelország, és valószínűleg Bosznia is, Obama már látja a fényt az alagút végén. Elképesztő részvénydrágulás egy prosztatarákgyógyszer miatt. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Nem tudni, az elkövetkező napokban kiderül-e valamilyen konkrétum az új magyar kormányfő és miniszterei tervezett intézkedéseiről - ha így lesz, az bizonyára megmozgatja majd a forintpiacot, egyébként a kormányváltás aligha kavar már nagy hullámokat.

A KSH a februári ipari termelésről közzéteszi szerdán a részletes adatsort. (Az előzetes adatok 25 százalékos visszaesést mutattak.)

Nagy-Britanniában a manapság fontos jelzéseket küldő ingatlanpiac újabb fejleményei lesznek terítéken szerdán - jelesül az árak februári változása -, míg az Egyesült Államokban a márciusi fogyasztói árindex változását hozzák nyilvánosságra.

Ez történt kedden

Az Országgyűlés, a terveknek megfelelően, konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, és Bajnai Gordont választotta meg helyette. Az új kormányfő ismertette leendő kabinetje névsorát, amelyben a Deloitte eddigi vezérigazgatója, Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter.

A piacok nem mozdultak meg hevesen a jövendő Bajnai-kormány hírére. A forint délután erősödött, az árfolyam 288 forint/euró körül alakult, a BUX ugyanakkor 2,99 százalékos visszaeséssel zárt - a vezető részvények az OTP kivételével mind gyengültek.

A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy - az OTP és az FHB minapi megsegítése után - 170 milliárd forintos hitelt folyósít a Magyar Fejlesztési Banknak. A cél az MFB hitelezési tevékenységének fenntartása, illetve bővítése.

Egyszerre két régiós ország került közelebb IMF-hitel felvételéhez. Bosznia egyelőre saját keretének duplájára emeléséről tárgyal, míg Lengyelország hivatalosan jelezte, hogy 20 milliárd dolláros kölcsön felvételére készül.

Rossz hír érkezett a tengerentúlról: váratlanul gyengén teljesített márciusban az amerikai kiskereskedelem. A Bloomberg szerint az ok a munkanélküliség magas szintje.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ennek ellenére nemcsak, hogy elégedett a saját válságkezelő csomagjával, de már egyenesen érzi a gazdaság javulását.

Kétségkívül vannak amerikai cégek, amelyeknek jól megy, egyikük a kedden éppen visszaeső New York-i tőzsdén például meg tudta triplázni részvényének árfolyamát - de ehhez nem kevesebbet kellett produkálnia, mint egy (valószínűleg) működő rákgyógyszer kifejlesztése.