Vágólapra másolva!
Februárban az ipari termelés közel 30 százalékkal esett vissza a januári 23 százalékos hanyatlás után - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kiábrándító helyzetben van a magyar ipar, a szektor termelése februárban 28,9 százalékkal csökkent éves szinten. A januári 22,9 százalékos visszaeséssel együtt az év első két hóanpjában a magyar ipar 26,1 százalékos süllyedést volt kénytelen elkönyvelni, vagyis február az előző havinál is meredekebb lejtőn töltötte az ágazat - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

Az ágazat tavaly ősszel, a nemzetközi gazdasági válság begyűrűzésével párhuzamosan került meredek lejtőre, tavaly október óta egyre nagyobb tempóban süllyed: a múlt év szeptemberében még mindössze 0,7 százalékos csökkenést produkált az ipar, majd októberben 7,2, novemberben 12, decemberben pedig 19,6 százalékos visszaesést mértek a statisztikusok. Az idén pedig még lejjebb került az ágazat.

A január és február vége közötti időszakban drasztikusan visszaeső exportkereslet miatt az ipari export 30,4, februárban pedig 31,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának exportvolumene 22,8 százalékkal esett vissza. A másik meghatározó alágazat, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza.

Februárban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése éves összevetésben 35,8 százalékkal esett vissza, az új exportrendelések 37, az új belföldi rendelések 28,1 százalékkal csökkentek. Így az összes rendelésállomány 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.