Vágólapra másolva!
Érthetetlen gazdasági viselkedésnek nevezte a kereskedelmi bankok óvatos hitelezését Tukacs István válságövezetekért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) vállalkozói fórumán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénzintézetek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hiteleit sem szívesen folyósítják - mondta. Ez az óvatosság sok esetben azt eredményezte, hogy nemcsak a válságban érintett ágazatokban szűnt meg a hitelezés, hanem nem ott is, ahol a piac részben vagy egészben megmaradt. Példaként említette az élelmiszer- és feldolgozóipart, amelyek megtartották piacaikat. Ezen a lehetetlen helyzeten azonban változtatni kell - jelentette ki.

A legfontosabb feladat a pénzügyi problémák enyhítése, a forrásigények biztosítása. Ezért a kormány összességében 1.400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagot állított össze. Ennek nagyobb része uniós fejlesztési pénz, kisebb hányadát az MFB forrásai adják 2008 végétől 2010-ig. Ebből mintegy 900 milliárd a vissza nem térítendő támogatás, és 500 milliárd forint a különféle hitel- és garanciaalapú finanszírozás. Az eddig bejelentett és már elérhető konstrukciókon keresztül már több mint 560 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére.

Tukacs István a legfontosabb rövid távú feladatnak nevezte a lehető legtöbb munkahely megmentését. Az átmeneti piacszűkülésre a leghatékonyabb megoldás, ha a kormány munkaidő-csökkentéshez járul hozzá. Ezzel kettős hatást lehet elérni: a piaci kereslethez lehet igazítani a cég működését elbocsátások nélkül, a kieső napon pedig oktatáson vesznek részt a dolgozók, amivel javul alkalmazkodóképességük. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

Mint mondta: új eszköz lesz a korábban már tervként emlegetett Regionális Válságkezelő Program, amely a nemzetközi gazdasági válság miatt tömeges elbocsátással sújtott, legveszélyeztetettebb kistérségek talpon maradását, a helyi foglalkoztatást hivatott biztosítani, támogatni. Erre húszmilliárd forintot szán a kormány, elsősorban ROP-os forrásból.

Tukacs István kitért rá: az uniós források átcsoportosításával többletforrásokat kíván a kormány a vállalkozások számára biztosítani, ennek köszönhetően a korábbi 17 százalékról több mint 30 százalékra nő a közvetlenül a vállalkozások számára elérhető uniós támogatások aránya. A 2007-13 közötti EU-s források több mint fele már hozzáférhető. Hozzátette: a feltételeket és az elvárásokat is enyhítették, ezzel is segítve a vállalkozásokat.