Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a bankmentő csomag néven ismert törvény által lehetővé tett garanciavállalás részletit szabályozza. A garanciát igénylőknek az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) kell kérniük a garanciavállalást.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Országgyűlés tavaly decemberben hozta meg a parlament a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényt. Ennek a garanciavállalásra vonatkozó végrehajtási rendelete a mostani kormányrendelet, amely csütörtöktől hatályos.

A törvény előírja, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-2010. években felvett hitel összegéből legfeljebb 600 milliárd forintot a magyar állam az MNB-nél - külön erre a célra megnyitott számlákon - köteles elhelyezni. Ebből a magyar állam a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzése és biztosítása érdekében egyrészt garanciát vállalhat a banknak a hitelezőivel szemben fennálló tartozásaira, másrészt tőkét emelhet a hitelintézetben.

A törvényben az Országgyűlés felhatalmazta az államháztartásért felelős pénzügyminisztert, hogy a felsorolt feltételek fennállása esetén a hitelintézet forrásbevonásához a magyar állam nevében állami garanciát vállaljon. A feltételeket tartalmazó felsorolásban szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének együttes javaslata, illetve az, hogy milyen hitelekre, illetve értékpapírokra vállalhat az állam garanciát.

A kormányrendelet azzal kezdődik, hogy a bank a garanciavállalási igényét az ÁKK-nál nyújtja be. Az ÁKK formailag vizsgálja a kérelmet, és ha minden dokumentum együtt van, akkor a következő napon elküldi az anyagot az MNB és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa elnökének. Ők 5 napon belül - az ÁKK-n keresztül - küldik meg véleményüket a pénzügyminiszternek. Az MNB elnöke a bank likviditását és a pénzügyi rendszerben betöltött szerepét, míg a Felügyeleti Tanács elnöke a szolvencia helyzetét, és szintén a pénzügyi rendszerben betöltött szerepét vizsgálja, majd javasolják, vagy elutasítják a garancia vállalást.

Ha a két vezető véleménye negatív, akkor arról az ÁKK egy napon belül értesíti a kérelmező bankot. Ha a vélemény pozitív, akkor az ÁKK államadósság-kezelési szempontból véleményezi a garancia kérelmet, majd 10 munkanapon belül tovább küldi a teljes anyagot a miniszternek. A pénzügyminiszter a vélemények közlését követően 5 munkanapon belül dönt. Ezt követi a szerződéskötés, amelyet újra csak részletesen szabályoz rendeletében a kormány.