Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben mintegy egyharmadával esett vissza az eladott új személygépkocsik és terepjárók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) által az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésből.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az adatsor szerint a tavalyi első negyedévben 40 726 személygépkocsit és terepjárót értékesítettek az MGE-be tömörült importőrök, míg idén az első negyedévben ez a szám 27 229-re esett vissza. Így arányában a tavalyi első negyedévhez képest idén 67 százalékot tesz ki az eladott új gépjárművek száma.

A márkák alapján az eladott autókat tekintve a rangsor élén még mindig a Suzuki áll az első háromhavi 3998 értékesített kocsival, a visszaesés azonban itt még az összpiacinál is nagyobb, az első negyedévben az eladott Suzukik száma csupán 57,4 százaléka a tavalyi első három hónapban értékesített 6967 Suzukinak.

A rangsorban a második az Opel, a visszaesés itt mintegy 27 százalékos, tavaly az első három hónapban 4641 darab Opelt értékesítettek, míg idén az eladott mennyiség 3420 Opel volt.

A rangsor harmadik helyén a Ford kocsik állnak, a visszaesés itt közel 40 százalékos, tavaly az első három hónapban 4.581 Fordot adtak el az MGE importőrei, idén az első három hónapban 2.804 kocsit értékesítettek ebből a márkából.

A következő a rangsorban a Volkswagen 2317 idei első negyedéves eladott autóval, tavaly a hasonló adat 3502 volt. Az ötödik helyen a Toyota áll, idén az első három hónapban 2275 kocsit vettek meg a vevők, tavaly az eladott autók száma 2625 volt.