Nő az olaj ára, kevés a benzintartalék

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai tőzsdék zárásakor emelkedett a kőolaj ára: az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi szállításra 33 centtel 52,29 dollárra drágult, míg kora este, az amerikai nyersolaj készletadatok ismertetése után még csökkent az ár. A későbbi emelkedést az váltotta ki, hogy New York államban a vártnál kedvezőbben alakult a feldolgozó ipar teljesítménye.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat az európai tőzsdék mozgásairól

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államokban a nyersolaj tartalék az április 10-ével végződött héten, közel 19 éves csúcsra emelkedett. Az adatok ismertetése után tovább csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban egyaránt.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) heti készletadatai szerint a nyersolaj tartalék 5,6 millió hordóval nőtt, 366,7 millió hordóra, miközben elemzők 1,9 millió hordós növekedést vártak.

Az adatok ismertetése után, közép-európai idő szerint 17 óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 56 centtel 51,40 dollárra esett. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 39 centtel 49,02 dollárra hanyatlott.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent viszont az amerikai benzintartalék, 900 ezer hordóval 216,5 millió hordóra, az elemzők által becsült 500 ezer hordós csökkenés helyett.

A feldolgozott olajtermékeknél 1,2 millió hordóval zsugorodott a készlet, 139,6 millió hordóra, miközben elemzők 700 ezer hordós csökkenést vártak.

Közép-európai idő szerint 17 óra után az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 1,78 dollárral 52,00 dollárra nőtt. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 1,67 dollárral 50,82 dollárra emelkedett.