Vágólapra másolva!
A forint gyengülése miatt kikerülhetnek a kábeltévés kínálatból a devizában meghatározott tarifájú csatornák - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kábeltelevíziós piacra is hatással van a magyar deviza gyengülése. A kábelszolgáltatók ugyanis azt fontolgatják, kiveszik a kínálatból azokat a csatornákat, amelyek árait a tulajdonosok devizában - elsősorban euróban - szabták meg, így a forintgyengülés miatt jelentős többletkiadással kell számolniuk.

A tét komoly, mivel a kábelcégek összes jogdíjakra fordított kiadásának 30-40 százalékát devizában fizetik a műsorszolgáltatóknak. A Világgazdaság információi szerint több kisebb kábelszolgáltató már lépéseket tett, azaz egyoldalúan felmondta a szerződést egyes műsorszolgáltatókkal, ám azt nem tudni, hogy a megállapodások felbontása milyen jogkövetkezményekkel jár.

Egy élő szerződést módosítása nem egyszerű feladat. Rajkai László, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) a Világgazdaságnak az ügy kapcsán elmondta: ezen a piacon hosszú távú megállapodások köttetnek a partnerek között, egy esetleges változtatásba mindkét félnek bele kell mennie.

Általános gyakorlatnak számít, hogy a kifutó, jellemzően egy évre kötött szerződéseket nem hosszabbítják meg az érintettek, ha nem elégedettek az együttműködéssel vagy nem sikerült az új feltételekről megegyezni - mondta Kéry Ferenc. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, ha a forint nem talál magára, akkor az év végén a devizás csatornák tömegesen tűnhetnek el a kínálatból.