Válsághíradó: Nem estek neki a forintnak, mindenki a Bajnai-kormányra vár, nőtt a bizalom

Vágólapra másolva!
A forint nyugodtan töltötte a húsvéti ünnepeket, a Magyarországgal szembeni bizalom jelentős növekedést mutat. Mindenki a Bajnai-kormányra vár, itt-ott komplett kormányévsor(ok) is megjelentek, a bizalmatlansági indítványt kedden terjesztik a törvényhozás elé. India vágtat, Kína visszatér a növekedéshez, az amerikai költségvetési hiány pedig soha nem látottra hízott. Válsághíradó húsvét után hajnalban.
Vágólapra másolva!

A hazai hírforrások feltehetően az új kormány összetételével és programjával foglalkoznak a húsvét utáni első munkanapon.

Külföldön az amerikai hírek lesznek döntő többségben, közülük is kiemelkedik az előzetes kiskereskedelmi adatok.

Mi várható kedden?

Az USA-ban közzétesznek egy sor, márciusra vonatkozó előzetes kiskereskedelmi adatot, valamint kijönnek az ipari termelői árak is. A várakozások szerint a kiskereskedelem az elmúlt havi enyhe visszaesést követően márciusban kicsit nagyobb bővülést tud felmutatni, az ipari árszínvonal viszont jelentősen emelkedik.

Napvilágot lát a márciusi ausztrál üzleti és az amerikai fogyasztói bizalmi index, a francia februári folyó fizetési mérleg, valamint a brit ingatlanárak márciusi alakulása.

Kommunikál az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed: Ben Bernanke, a Fed elnöke Atlantában beszél a pénzügyi krízisről, valamint Chicagóban két másik tisztviselő - a helyi Fed elnöke, Charles Evans és a Minneapolis-i Fed első embere, Gary Stern - beszél a kockázatok kezeléséről.

Magyarországon a törvényhozásban benyújtják a bizalmatlansági indítványt, s várhatóan nyilvánosságra kerül a Bajnai-kormány névsora is.

Emellett közzéteszi a KSH az idei első két hónap agrárárait, a jegybank saját statisztikai mérlegéről számol be, míg a pénzügyminisztériumtól nem várható makrogazdasági közzététel.

Mi történt az elmúlt napokban?

Nem estek neki a forintnak a nyitva lévő piacokon (Budapesten hétfőn zárva volt a bankközi forintpiac, de Európában és a tengerentúlon nyitva voltak a pénz- és tőkepiacok), a magyar fizetőeszközt 288 és 289,30 közötti EUR/HUF árfolyamon jegyezték hétfőn. Pénteken enyhén lefelé korrigált a magyar deviza kurzusa.

Jelentősen nőtt a bizalom Magyarországgal szemben: több havi mélypontra süllyedt a magyar adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése.

Erősödött az euró a dollárhoz képest, olcsóbb lett az olaj.

Jó úton vannak a tárgyalások, Kijev számíthat az IMF-pénzre.

Növekedés helyett szűkül a török gazdaság.

Az amerikai Goldman Sachs bankház a várakozásoknál sokkal jobb idei első negyedévi eredményekről számolt be.

A Dow Jones esett, de a bankok jól zártak.

Meglepte a világot az indiai gazdaság váratlanul erős növekedése.

Kínában újra nő az ipari termelés, ami azt jelzi, hogy Kína - a világ nagy gazdaságai közül elsőként - visszatér a növekedéshez.

Jól szerepelt a múlt héten a BUX, az 5 százalékos erősödés elsősorban az OTP számlájára írható, a bankpapír ugyanis 20 százalékkal drágult.

Rekord szintű volt az amerikai költségvetés hiánya az októberrel kezdődött költségvetési év márciusban záródott első felében.

Az oroszországi inflációt az idén 15-17 százalék közöttire várja a Standard and Poor's.

A Nemzetközi Valutaalap 5 százalékos visszaesésre módosítja a német gazdaság idei kibocsátására tett korábbi 2 és fél százalékos csökkenésről szóló prognózisát.