A Dow Jones esett, de a bankok jól zártak

Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsdemutatók hétfőn vegyesen végeztek. Ötheti emelkedő után általános visszaeséssel kezdett a piac, de a bankrészvények végül kiegyensúlyozták a fő mutatókat.
Vágólapra másolva!

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) hétfőn 0,32 százalékos veszteséggel 8057,81 ponton zárt, 8,19 százalékkal az év végi értéke alatt. A Nasdaq piac összetett mutatója 0,09, az S&P 500 index 0,60 százalékkal gyarapodott.

A héten esedékes, első negyedévi vállalati beszámolók előérzete nyomasztja a piacot, miután a Boeing repülőgépgyár a korábbinál borúsabb profitfigyelmeztetést adott ki, és a The New York Times arról írt, hogy az amerikai kormány csődeljárás kezdeményezése felé tereli a General Motors autógyárat. A Boeing 5 százalékot, a General Motors 16 százalékot vesztett, de a General Electric 10 százalékkal drágult.

Kezdetben profitkivétben gyengültek a bankrészvények is, de a nap végére 5-17 százalék között drágultak. A múlt hét végéig a Bank of America, a JP Morgan Chase és a Citigroup után a Wells Fargo - az Egyesült Államok második számú lakáshitelező bankja - is váratlanul jó eredményt becsült magának az első negyedévről, jelezve egyszersmind a világgazdasági gyógyulás kulcsának tartott amerikai ingatlanpiac kezdődő "olvadását". A piac nem azt ünnepli, hogy a bankok helyzete javul, azt még nem lehet pontosan tudni, hanem azt, hogy a bankok egyáltalán élnek, holott nemrég még a kihalás veszélyével néztek szembe. Terjed az a vélemény, hogy ha a bankok életben maradtak, akkor a gazdasági válság legfontosabb fejezete már mögöttünk van - mondta egy alapkezelő a Reuters hírügynökségnek.