Export nélkül összeomlóban Szingapúr gazdasága

Vágólapra másolva!
Szingapúr 9 százalékos GDP-csökkenésnek néz elébe. Az 1965-ös függetlenedése óta most esett legnagyobbat a nemzeti össztermék. Az adat hátterében a globális recesszió van, ugyanis megszűnnek az exportlehetőségek, pedig Szingapúr elsősorban erre építi növekedését.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Harmadszorra módosította előrejelzéseit a szingapúri kereskedelmi minisztérium. Januárban még csak 5 százalékos GDP esést vártak, most már a 9 százalék tűnik valószínűbbnek. A visszaesést a szingapúri termékek iránti kereslet csökkenése okozza, ami kihat az ipar teljesítményére.

"A globális gazdaság várhatóan gyengélkedni fog a következő negyedévekben." mondták a kereskedelmi minisztériumban. "Bár vannak tétova próbálkozások és megjelentek a stabilizálódás első jelei a lakás és pénzügyi piacokon az USA-ban, még mindig nem egyértelmű a gazdasági tevékenység újjáéledése."

Lee Hsien Loong miniszterelnök szerint ez év első hónapjában nagyjából 10 000 ember veszíthette el az állását. Ezen a tendencián az sem változtatott, hogy a kormány készpénzt adott a cégeknek, hogy tartsák meg munkásaikat - írta meg a Bloomberg.

A jelenlegi helyzettel szemben a központi bank is majdnem tehetetlen. Most a nemzeti valuta gyengítésével fognak próbálkozni, hogy így növeljék az exporttermékek versenyképességét.