Vágólapra másolva!
Az orosz pénzügyminiszter Alekszej Kudrin szerint "derűlátó" az a várakozás, hogy idén 2,2 százalékkal csökken az orosz GDP, de hogy pontosan mekkora lesz a visszaesés azt nem tudta megmondani.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kudrin szerint az idei év rendkívüli, mivel az ország gazdaságát jórészt szövetségi költségvetésből finanszírozzák, ezért is az alacsony GDP. Kudrin konkrétan csak annyit mondott, hogy a jövő évi költségvetési kiadási tervezetet 13 százalék körüli mértékben kell visszafogni.

A bevételek eközben több mint 30 százalékkal csökkenhetnek. E mögött az olajbevételek hanyatlása áll. A miniszter azt mondta, hogy emiatt Oroszországnak a jövőben okosabban kell költenie.

A hiány finanszírozása végett Oroszország jövőre várhatón ismét megjelenik a nemzetközi hitelpiacon. Jövőre az állam 656 milliárd rubelt (1 euró=44,419 rubel) tervez a hazai piacon felvenni, idén pedig 425 milliárd rubelt, ami a GDP közel 1 százaléka.

A külföldi elemzők egyetértenek avval, hogy romlani fog az oroszországi helyzet. Számos nemzetközi intézet, köztük a Világbank, vagy az OECD 4,5-5,6 százalékos idei GDP-csökkentést vár.