Piacot veszít az OPEC, csökkenek az árak

Vágólapra másolva!
Erősen visszavesz termeléséből az OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries), mivel az arab országoknak nem tetszik az alacsony olajár. A nagy termelők közül Brazília, Oroszország és az Egyesült Államok is növelte kitermelését, ezért az olajár megint 50 dollár alá süllyedhet, mivel a kereslet nem igazodik a kínálat bővüléséhez.
Vágólapra másolva!

Az OPEC-tagországok által Amerikába exportált olaj 818 000 hordóval, azaz 14 százalékkal esett vissza januárban, miközben az USA egyre több brazil és orosz olajat vesz. A Brazíliából származó import 397 000, az oroszoktól vásárolt olaj 157 000 hordóval ugrott meg. A trend februárban és márciusban is folytatódott, azaz az OPEC erősen teret vesztett egyik legnagyobb piacán,.

Mindeközben a kereslet egyáltalán nem nő a világpiacon az olaj iránt. A Bloomberg által megkérdezett elemzők tavaly év végén még 61 dolláron olajárra számítottak, mostanában azonban a bátrabb elemzők szerint májusra az olajár akár 40 dollár alá is eshet.

Az OPEC stabilizálta az nyersanyag árát 50 dollár körül, azonban most jelentősen vissza kell venni a termelésből ahhoz, hogy magasan tartsák az olajárat. Nem tudni, hogy ekkora csökkentésre egyáltalán képesek-e.

Az amerikai 148 000 hordóval esett januárban, miközben a termelést 153 000 hordóval növelték - közölte az amerikai energiaügyi minisztérium. A piacra egyre több olaj kerül, miközben a recesszió miatt már második éve szűkül a fogyasztás.