Vágólapra másolva!
Újabb akadályokat állít az osztrák állami légitársaság eladásának útjába a gazdasági válság - írta kedden egy osztrák napilap.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Már nem ugyanazok a gazdasági körülmények, mint amelyek mellett a Lufthansa ajánlatot tett az Austrian Airlines-ra (AUA) - emlékeztet a Der Standard. A lap értesülése szerint az Európai Bizottság az egyesülés feltételeinek átdolgozását fontolgatja. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy a tavaly 430 millió eurós rekordveszteséget felhalmozó AUA közvetlenül az átvétel után vissza tudja fizetni az államnak a tavaly decemberben kapott 200 millió eurós állami gyorssegélyt.

A lap szerint Brüsszelben most azt fontolgatják, hogy a tartozás visszafizetését az AUA gazdasági helyzetének javulásához kötik, márpedig évekig is eltarthat, amíg a vállalat pénzügyi helyzete teljesen rendeződik.

A két légitársaság vezetői tavaly decemberben írták alá az átvételről szóló szerződést. A Lufthansa azzal a feltétellel kötötte meg a megállapodást, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja, hogy az osztrák állam az AUA elmúlt években felhalmozott mintegy egymilliárd eurós adósságából 500 milliót átvállaljon. Ez utóbbi állami segítség ügyében még nem döntött a testület, sőt, vizsgálatot indított a privatizáció ügyében.

A Lufthansa nem reagált a Der Standard értesülésére, mindössze megismételte, hogy fenntartja az ajánlatot.