Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs bankcsoport még a múlt héten jelentette be, hogy vissza szeretné fizetni az államtól kapott pénzt, ehhez pedig az első lépést a mostani robosztus bevétel jelentheti
Vágólapra másolva!

A Goldman 1,81 milliárd dolláros (részvényenként 3,39 dollár) nyereségről számolt be az első negyedévben, ez pedig meghaladja az előző év hasonló időszakának 1,51 milliárdos nyereségét.

A cég az állami tőke visszafizetése érdekében több milliárd dolláros részvénykibocsátást is tervez, hogy abból fizesse vissza az állami bankmentő csomag keretében kapott 10 milliárd dolláros hitelt - írja a Wall Street Journalra hivatkozva a Bloomberg.

A bank - köszönhetően többek között annak, hogy időben megsejtette az ingatlanpiac várható összeomlását, így azon már keresni is tudott, sőt, szinte egyetlenként, függetlenségét megőrizve keveredett ki a válságból -, jobb helyzetben van mint konkurensei. Ezt jól jelzi, hogy 111 milliárdnyi likvid eszközzel rendelkezik, részvénye 47 százalékkal drágult az idén.

A cég vezetése ezért már régóta igyekszik megszabadulni a szerinte megbélyegző állami hiteltől. A vezetők ugyanis nem örülnek annak, hogy az állam, engedve a közhangulatnak, korlátozta prémiumaik és fizetésük nagyságát is.