Vágólapra másolva!
Hiába fogadkoztak a kínai vezetők, márciusban se sikerült megállítani a kínai export csökkenését. Az előző éves adatokhoz képest 17,1 százalékkal kisebbek a tengerentúli eladások, de még így is 18,5 milliárd dollár többlet származott a külkereskedelemből.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Már sorozatban egymás után öt hónapja csökken a kínai export teljesítménye. Hiába vetett be a kormány egy 585 milliárd dolláros élénkítő csomagot, így is több millió gyári munkás vesztette el állását a beszűkülő globális kereslet miatt.

"A külföldi kereslet előre láthatóan nem fog javulni egy ideig, így az exportőröknek nincs más választásuk, mint átvészelni ezt az időszakot. A kormánynak addig is növelnie kell a szociális kiadásait, hogy a munkanélkülieknek legyen miből megélniük." Mondta Ma Jun a Deutsche Bank hongkongi elemzője a Bloombergnek.

A kínai kormány úgy látszik, hogy egyetért a közgazdászokkal. A szociális kiadások 29 százalékkal növekedtek, és a szegényebbeknek állami kedvezményeket is nyújtanak, hogy növeljék a belső fogyasztást. 10 kulcsiparág (autógyártás, acélipar, textilipar, stb.) támogatása is tervbe van véve, így valószínűleg sikerül a külkereskedelem veszteségét évi 10 százalékra leszorítani.