Vágólapra másolva!
Márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5 százalékos volt. 2008. márciushoz viszonyítva az árak 2,9 százalékkal növekedtek - közölte a KSH. A forint gyengülése ellenére érezhetően csökkent a jellemzően importból származó tartós fogyasztási cikkek ára.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Idén az első három hónapban, átlagosan 3,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok megfeleltek a piaci várakozásoknak.

Egy hónap alatt - 2009. februárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (4,7 százalék) és a cukor (1,8 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj, valamint a sajt (1,6-1,6 százalék) és a sertéshús (1,4 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal drágultak.

Olcsóbb tartós fogyasztási cikkek

A legnagyobb mértékben (2,4 százalék) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A szeszes italok, dohányáruk, valamint az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (0,6-0,6 százalék) drágultak. A szolgáltatások árai az átlaggal megegyező mértékben növekedtek. A háztartási energia árai nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ami arra utal, hogy a kereslet csökkenése miatt a kereskedők nem tudják áthárítani a forint gyengüléséből adódó költségemelkedésüket a fogyasztókra (az euró februárban 285 forinton is állt, márciusban pedig nem ment 295 forint alá)

Egy év alatt, 2008. márciushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a sertészsiradék 43,0, a rizs, hántolmányok 23,1 és a sertéshús 15,0 százalékkal. Árcsökkenés következett be a sajt (10,8 százalék) és a liszt (5,8 százalék) esetében. A háztartási energia átlagot meghaladó, 11,3 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 27,5 százalékkal nőtt, míg az elektromos energiáé 2,8 százalékkal.

Szeszes italok, dohányáruk: átlag fölötti drágulás

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,5 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,0 százalékos áremelkedésen belül a szemétszállítás 10,6, a vízdíj 8,4, a csatornadíj 8,0 százalékkal drágult.

Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (3,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 16 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni (miközben az euró 250 forintról 300 forint körüli szintekre ment fel), mint egy évvel ezelőtt, míg a ruházkodási cikkek esetében 0,5 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.