Vágólapra másolva!
Több havi mélypontra süllyedt a magyar adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a húsvét előtti rövidített londoni kereskedési héten, további erőteljes javulást jelezve a magyar adósságtörlesztési kilátások befektetői megítélésében. A javulás már több mint egy hónapja csaknem folyamatos.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél az MTI-nek elmondták a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók ára, az irányadó ötéves futamidőre, Magyarország esetében 4,449 százalékos középárfolyamon zárt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden 10 millió euró magyar adósság elbukása elleni biztosítás, évente nem egészen 445 ezer euróba kerül.

Április elején még 5,40 százalékos magyar CDS-árazási zárásokat mértek a londoni piacon. Március elején pedig még 6,30 százalékos zárás is akadt, ami szerencsére azóta nem ismétlődött.

A magyar CDS-árfolyam a múlt hónap kezdete óta azzal együtt is jelentősen javult, hogy március utolsó napjaiban a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service hitelminősítők szinte egyszerre rontottak Magyarország besorolásán.

A bizalom erősödése egyébként nem csak Magyarországra, hanem az egész térségre is jellemző. Lettország CDS-árfolyama, amely néhány hete 10 százalék felett járt, most 7,75 százalékon zárta a hetet. A román adósságbiztosítás, amelyet március elején 8 százalék környékén jegyeztek, jelenleg pedig 4 százalék alatt van.