Vágólapra másolva!
Minden eddiginél súlyosabb, "drámai mértékben" rontott recessziós előrejelzést tettek közzé Ukrajnára londoni feltörekvő piaci elemzők.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Goldman Sachs londoni befektetési részlegének újonnan összeállított feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az ukrán gazdaság legutóbbi makroadatai a legrosszabbak között vannak az egész világon, és sokkal rosszabbak a ház által korábban vártnál.

A GS londoni elemzői felidézik, hogy az építőipar teljesítménye jelenleg például 53 százalékkal, az áruszállításé 33,5 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti értéktől.

Ennek alapján a cég - amely a novemberben kiadott előző előrejelzésben az ukrán hazai össztermék-érték (GDP) 2 százalékos csökkenését jósolta 2009 egészére (vásárlóerő-paritáson), most már nem kevesebb mint 15 százalékos zuhanást vár Ukrajnában.

Ráadásul dollárértéken számolva, a piaci árfolyammozgásokat figyelembe véve, a nominális ukrán GDP-érték a Goldman Sachs londoni elemzői szerint 50 százalékkal, 183 milliárd dollárról 92 milliárd dollárra esik az idén.

A ház szerint az ilyen mértékű visszaesés "bizonyosan meglepi" még a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is, amely 3 százalékos idei GDP-csökkenés előrejelzésére alapozva dolgozta ki az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyprogramot.