Zuhanhat az olajfogyasztás

Vágólapra másolva!
A világ nyersolaj iránti kereslete napi 2,4 millió hordóval esik vissza az idén - prognosztizálta pénteken a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A csökkenés oka az, hogy az IEA csak jövőre számít a globális világgazdasági konjunktúra élénkülésére. Ilyen mértékű keresletvisszaesés legutóbb a 80'-as évek elején fordult elő.
Vágólapra másolva!

Az idei évi olajkereslet napi 83,4 millió hordót tesz majd ki, ami mintegy 1 millió hordóval kevesebb a legutóbbi IEA-előrejelzésben szereplő mennyiségnél. A nemzetközi szervezet illetékese nem zárta ki a prognózis további módosításának lehetőségét, mivel - érvelt- nem lehet határozottan megjósolni, nem rosszabbodik-e tovább a világ GDP-je. A kereslet visszaesésével párhuzamosan növekedtek a fejlett országokban a nyersolajkészletek: azok 61,6 napra voltak elegendőek februárban, szemben az OPEC által kívánatosnak tartott 52 napos tartalékkal.

Az IEA azt várja, hogy a nyersolajpiac a vártnál később, az év vége felé juthat majd egyensúlyi állapotba, még abban az esetben is, ha az OPEC tartja magát a kitermelés szeptemberhez képest történő napi 4,2 millió hordós visszafogásához.

Az OPEC márciusban napi 27,8 millió hordó nyersolajat szállított le, ami napi 235 ezerrel kevesebb a februári mennyiségnél, a kitermelés pedig napi 245 ezer hordóval 25,5 millióra esett vissza, ami azonban még mindig napi 720 ezer hordóval haladja meg a célul kitűzött mennyiséget. Az IEA megítélése szerint az OPEC 11 tagországa márciusban 83 százalékban tartotta magát a termelés visszafogásáról hozott döntéshez, ami jobb, mint a 60 százalék körüli történelmi "fegyelmi ráta". A fegyelem erősödése a szakértők szerint a jövőben sem várható, mert számos OPEC-tagország megfelelőnek tartja a mostani hordónkénti 50 dollár körüli árat a világgazdaság gondjaira való tekintettel.