Fordulat jöhet a csokipiacon

Vágólapra másolva!
Hiába van húsvét, a csokoládéból készült termékek ára alacsony. Mint annyi más dolognál itt is a gazdasági válság tartja vissza a vásárlókat és csökkenti a keresletet. A kakaó ára azonban magas és még emelkedhet is, mivel különböző vírusok miatt esni fog a globális termelés.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A húsvét közeledtével egyre elkeseredettebben lesték a gyártók az árakat és várták hátha azok emelkedni kezdenek. A hagyományosan stabil csokoládéipar a kereslet csökkenésével küzd, ahogy egyre több vásárló húzza meg a nadrágszíjat és kezd odafigyelni arra, hogy mennyit költ az egyes élelmiszerekre.

"Tíz év óta először esett a csokoládéfogyasztás mennyisége és a bevétel is csökken" - mondta Claudia Lenz, a Vontobel befektetési ház elemzője a Reutersnak utalva a húsvéti forgalomra. Az éveken át dinamikusan fejlődő prémium piacot sem kerülte el a válság, egyre többen állnak á tugyanis olcsóbb csokoládémárkákra.

Ez pozitív az átlagos termékek gyártóinak, mint például a Cadbury, valamint a Mars és a Nestlé, de rosszul érinti a prémium piacon érdekelt svájci Lindt & Sprünglit. Az előbbiek részvényárfolyama egy év alatt "csak" 30 százalékkal esett, míg a Lindt 50 százalékos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni.

Dráguló alapanyag

A jövőben a prémium csokoládék gyártóira újabb kihívás várhat. Nemcsak az elpártoló vásárlókért kell jobban küzdeniük, hanem az alapanyagként használt csokoládé világpiaci ára is emelkedni fog. Mivel a prémium termékekben több a csokoládé, azért az esetleges drágulás a szegmensben érdekelt gyártókat jobban fogja érinteni.

E folyamatok alapján megtörhet az utóbbi időszakban látható trend, vagyis a prémium csokoládé piaca gyorsan és dinamikusan fejlődése megszakadhat. Tavaly még minden rendben volt, 18 százalékkal nőttek az előző évhez képest, és pár hónappal ezelőtt megjelentek olyan prognózisok, amelyek szerint a jövőben a növekvő kereslet egyre inkább a minőség felé fog eltolódni.

Januárban a londoni kereskedésen már egyszer tetőzött a kakaó ára , 24 éves rekordokat döntve, azóta egy kicsit csökkent a jegyzése, de még így is meglehetősen magasan áll. Jelenleg 30 százalékkal magasabb a fekete csokoládé gyártási költsége, mint két évvel korábban, de év végére további emelkedés várható az alapanyagként használt kakaó árában.

Az áremelkedés a kakaótermelés beszűkülésével magyarázható, a legnagyobb kakaótermesztő országok ugyanis komoly gondokkal szembesültek. A kakaó a kakaófák pörkölt magjából készül, ez a növény pedig eredetileg az Amazonas mentén őshonos. Mára azonban a világtermelés 70 százaléka már nem Dél-Amerikából, hanem Afrikából jön.

Kakaóvész

Afrikában a kakaót apró, rosszul felszerelt farmokon termesztik. Az ültetvények gyakran nagyon sűrűn vannak és nincs elég víz az öntözéshez, így legyengülnek a fák. Ezt a gyengeséget kihasználva kezdett el terjedni az úgynevezett CSSV, ami egy vírusos megbetegedés, ami a kakaófák hajtásainak megvastagodását, majd a fák elhalását okozza.

Forrás: EPA

Sok helyen a kakaótermesztés monokultúrás formában folyik, így semmi sincs, ami visszafogja a betegséget. Elefántcsontparton, a világ harmadik legnagyobb termesztő országában, a tavaszi hozam nagyobb részét elviheti a vész.

A CSSV elleni egyetlen megoldás több ezer hektárnyi ültetvény felgyújtása. A termelőknek nincs elég pénzük az alternatívákra: a műtrágyákra vagy arra, hogy kevésbé sűrűn ültessék a fákat. Amerikában kutatók eközben az egyes fajták géntérképét vizsgálják és próbálnak kitenyészteni a CSSV-nek ellenálló fajokat, de még évekre vannak az áttöréstől.

Ám még ha sikerrel is járnak az amerikai a kísérletek, akkor sem lesznek teljes biztonságban a fák. Dél-Amerikában az úgynevezett "boszorkány seprűje" tizedeli meg a termést egy másik, elfagyást, eredményező vírussal karöltve, és minden esély megvan arra, hogy átterjedjenek Afrikába.

Reménysugár

Forrás: gettyimages.comA csokoládégyártók most abban bízhatnak, hogy a fogyasztók fokozatosan hozzászoknak a válsághoz és visszatérnek régi fogyasztási szokásaikhoz. James Amoros független elemző szerint erre reális esély van, hiszen például azt orvosilag is igazolták, hogy a csokoládé tényleg boldoggá tesz. Egyesek függőségi hajlamairól pedig még nem is beszélt.

A gyártók viszont bizonyosan nem fognak árakat emelni, meg fognak elégedni avval is, ha tartani tudják a vásárlások régi szintjét. A Lindt & Sprüngli emberei úgy nyilatkoztak, hogy a lehető legkésőbbig várnak bármilyen emeléssel, és ha meg is teszik akkor is csak fokozatosan, két év alatt fogják végigvinni.