Nem fizet osztalékot az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank igazgatósága azt javasolja a részvényeseknek, hogy a társaság ne fizessen osztalékot a nem konszolidált 2008. évi nyereség után, és átmeneti időre vezessenek be 10 százalékos szavazati korlátot. A társaság  2009. április 24-én tartja éves közgyűlését.
Vágólapra másolva!

A BÉT honlapján csütörtökön megjelent közgyűlési előterjesztés szerint a szavazati korlátozást a 2009. április 25-től 2011. április 30-ig terjedő időszakra vezetnék be, az indoklás szerint azért, mert a "jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése".

A jelenleg hatályos alapszabály az egy részvényes vagy egy részvényesi csoport által gyakorolható szavazati jogokat 25 százalékában, illetve egyes esetekben 33 százalékában korlátozza. Ez a rendszer áll majd vissza 2011. május 1-jével kezdődően.

Csányi Sándor március elején már utalt rá, hogy a bank a 2008-as rekorderedményből várhatóan nem fizet osztalékot. Az elnök-vezérigazgató ezt a Pénzügy Szervezetek Állami Felügyeletének kérésével magyarázta. A PSZÁF azt ajánlotta, hogy a bankok nyereségüket inkább tőkehelyzetük erősítésére, semmint osztalékfizetésre fordítsák. Az OTP legutóbb 2007-ben fizetett osztalékot, akkor145 forintot fizetett részvényenként. A bank mérleg szerinti eredménye 2008-ban az 5,4 milliárd forint általános tartalékképzés után 48,8 milliárd forint volt.

A 241,1 milliárd forintos konszolidált adózott eredmény 62,4 milliárd forinttal kevesebb, mint az előzetes 2008. évi eredményről szóló tájékoztatóban szereplő adat, ebből 57,8 milliárd forint a szerb és ukrán leányvállalatra elszámolt értékvesztés többlete. Ennek oka az igazgatóság jelentése szerint az, hogy a 2008 decembere óta tovább mélyülő válság az alacsonyabb növekedési lehetőségeken, valamint a magasabb várható kockázati és finanszírozási költségeken keresztül csökkentette a becsült vállalatértékeket.