Nem engedné a magyarokat az euróhoz a német pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Nem szabad változtatni az euróövezethez való csatlakozás feltételein, mert el kell kerülni, hogy az övezet stabilitásával kapcsolatban akár a legcsekélyebb kétség merüljön fel - jelentette ki Peer Steinbrück német pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A miniszter kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a csatlakozási folyamat felgyorsítására irányuló korábbi magyar, illetve lengyel javaslatok a helyes utat jelentenék. A német pénzügyminiszter elismerte, hogy egyes közép-, illetve kelet-európai országok a válság következtében rendkívül nehéz helyzetbe kerültek és egyetértett azzal, hogy meg kell segíteni ezeket az államokat. Úgy vélte ugyanakkor, hogy megvannak a bevált eszközök ahhoz, hogy az euróövezeten kívüli uniós tagállamoknak segítséget nyújtsanak. Steinbrück szerint ebben a nemzetközi pénzintézeteké a legfontosabb szerep és ha konkrét segélynyújtásról van szó, akkor abban az Európai Unió is közreműködik - tette hozzá a miniszter egy, az MTI-nek adott interjúban csütörtökön

A jelenlegi nemzetközi válsággal kapcsolatban a miniszter úgy vélekedett, hogy egy pénzügyi és egy konjunktúraválság történelmileg egyedülálló kombinációjáról van szó, amely nemcsak Németországot, hanem az egész világot sújtja. Az olyan exportáló országot pedig, mint Németország, különleges kihívások elé állítja. Ezzel összefüggésben Steinbrück úgy vélte: egyelőre lehetetlen megjósolni a további hatásokat, mint ahogy azt is, hogy mikor tűnik fel ismét a fény az alagút végén.

A német kormány által elfogadott, több mint 80 milliárd eurós konjunktúracsomagok hatékonyan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy mérsékeljék a válságnak az emberekre gyakorolt negatív hatásait, de nem szabad hamis ígéreteket tenni - fogalmazott a politikus.

Az állam és a piac új viszonyával, illetve a szociális piacgazdaság jövőjével kapcsolatban Steinbrück hangsúlyozta, hogy valójában alapvető változás ment végbe. "A válság végén már nem lesz visszaút az azt megelőző állapothoz" - fogalmazott a miniszter, aki szerint a szabályozatlan piac jólétet növelő erejébe vetett vak hit felett már régóta eljárt az idő. Ez ugyanakkor több felelősséget jelent az állam számára.