Adósságai miatt szenved a Manchester United

Vágólapra másolva!
A Manchester United adósággai miatt 44,8 millió fontos adózás előtti veszteséget jelentett a klub tulajdonosa, a Red Football Joint Venture.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az üzleti év tavaly júniusban ért véget, és a 2007-2008-as szezont fedi le, amikor a United megnyerte az angol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is. A 692 millió fontos adósság után 68,8 millió fontot fizetett egyetlen év alatt a cég - közölte a BBC.

A Red Football Joint Venture nevű céget akkor alapították, amikor a Glazer-család - nagy részben hitelből - 790 millió fontért megvette a klubot. A kölcsönt fedezeti alapk dobták össze, a 152 millió fontot 14,25 százalékon kapta meg a vállalat, és a mostani törlesztések gyakorlatilag lenullázzák a csapat által amúgy termelt profitot. A szerződést újra akarta tűrgyalni a klub, de erre a mostani nehézpénzügyi helyzet miatt nem volt lehetőség.

A Manchester forgalma 256,2 millió font volt, ami az eddigi legnagyobb az angol sporttörténelemben. Tavaly 210 millió font volt a bevétel, ami 5 milliós profittal társult.

A Manchester United csak a játékos-kereskedelmen 21,8 millió fontot keresett tavaly, számos új kereskedelmi szerződést kötött, és szémos régit megújított. A polószponzor AIG (amelyet az amerikai állam mentett meg az összeomlástól) viszont bejelentette, hogy nem újítja meg a 2009-2010-es szezon végén lejáró szerződését.