Vágólapra másolva!
A földgáz világkereslete 10 százalékkal csökken a következő négy-öt évben az orosz Gazprom gázipari vállalat elemzői szerint, és e becslés alapján saját termelésében is 10 százalékos visszaesésre számít a cég. A Gazprom vezérigazgató-helyettese csütörtökön elmondta, hogy idei gázkitermelésük is már 10 százalékkal marad a tavalyi alatt, azaz 492 milliárd köbméter körül várható.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ez a csökkenés - a tavalyi, körülbelül 550 milliárd köbméteres kitermeléshez képest - igen nagy: Franciaország például másfél év alatt fogyaszt el ilyen mennyiséget, az egy évi orosz gázexport Németországba 34 milliárd köbméter.

A tavaly felszínre hozott 550 milliárd köbméterből csaknem 159 milliárd köbmétert szállított nyugati vásárlóinak a Gazprom. Idén az első negyedévben a Gazprom kivitele 40 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Mivel láthatóan csökken a Gazprom szerepe az európai szállításokban 2020-ra, a vállalat nagyobb hangsúlyt fektet majd a földgáz cseppfolyósítására és ilyen formában történő exportjára, főleg Ázsia országaiba és Észak-Amerikába.