Idén végleg eltűnik három forintbankjegy

Vágólapra másolva!
Az idén - december végéig - lehet beváltani a régi 500, 1000 és 5000 forintos bankjegyeket a jegybankban - közölte a Magyar Pénzverő.
Vágólapra másolva!

Az idén három, a forgalomból már kivont bankjegy beváltási kötelezettsége jár le - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Magyar Pénzverő.

Ezt azt jelenti, hogy ebben az évben lehet utoljára átváltani a jegybankban a régi, Bartók Béla képével díszített, zöld színű 1000 forintos bankjegyet; a Széchenyi Istvánt ábrázlóló barna színű 5000 forintost, valamint a lila színű, Ady Endre portréjával ellátott 500 forintost.

Az ominózus bankókat december 31-ig veszi vissza az MNB budapesti, V. kerület Hold utca 7. szám alatt lévő lakossági pénztára, amely hétfőtől péntekig naponta 8 órától 16 óráig van nyitva.

A Mátyás királyt ábrázoló, hologramhatású fémcsík nélkül gyártott 2007-ben bevont 1000 forintos bankjegyet még 18 évig, pontosan 2027. augusztus végéig lehet beváltani forgalomban lévő bankjegyre. Az 1 és 2 forintos fémpénzekért pedig 2013. február végéig fizet a jegybank.

Forrás: MTI

Az épület jobb oldalán található a lakossági pénztár, ahol beveszik a bankjegyeket

Az idei év érdekessége, hogy megjelenik a fémből készült 200 forintos érme, amely a jelenlegi bankjegyet hivatott leváltani. Tavaly nyáron, amikor a monetáris tanács döntött a bankjegy leváltásáról, a jegybank 2009 első felét jelölte meg.

Nagyjából annyit lehet tudni, hogy nyár elején fizethetünk majd először az új érmével, amire a Lánchíd képe kerül. A 200 forintos cseréje az MNB számításai szerint éves szinten több milliárd forintos megtakarítást eredményezhet.