Vágólapra másolva!
Már nemcsak maga miatt kel aggódnia a legnagyobb bajban lévő két amerikai autógyártónak: a beszállítók termelést veszélyeztető csődjét külön segélyprogrammal igyekeznek elkerülni. A Ford ugyanakkor jelezte, nem kér a vetélytársak márkáiból.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Nem gondolkozik sem a Chrysler egészének, sem egyes márkáinak megvételén a Ford, ha a rivális autógyártó esetleg csődbe menne - közölte a vállalat elnöke a Reuters tudósítása szerint. "Most saját magunkra kell koncentrálnunk" - magyarázta a new york-i nemzetközi autókiállítás alkalmából megszólaló Mark Fields.

A Chryslernek április végéig adott időt a Barack Obama amerikai elnök által felállított munkacsoport, hogy megállapodjon a Fiattal a globális együttműködés részleteiről. Ellenkező esetben a cég aligha kerülheti el a csődöt.

Fields megemlítette, a Ford nem érzi magát versenyhátrányban amiatt, hogy az amerikai kormány 17,4 milliárd dolláros segélycsomagot nyújtott a General Motorsnek és a Chryslernek. A Ford eddig nem kapott kormányzati segítséget, és várhatóan nem is lesz szüksége rá, többek között azért, mert gyorsan képes volt megállapodni a szakszervezetekkel egyes juttatások megszüntetéséről.

A GM és a Chrysler épp szerda este jelentette be, hogy - kormányzati források segítségével - 2, illetve 1,5 milliárd dollár értékben a beszállítóit segítő programokat indít. A nehéz helyzetbe került beszállítók életben tartása életbevágó az amerikai autóipar jövője szempontjából, egy-egy efféle vállalat bedőlése ugyanis adott esetben az összeszerelés leállásához vezethet.