Vágólapra másolva!
Zuhanó forgalom mellett jelemntősen javult februárban a külkereskedelmi egyenleg. A kivitel értéke euróban számolva 30 százalékkal, míg a behozatalé 31 százalékkal csökkent, közben 17 millió euróval nőtt a mérleg többlete az idei első két hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi mérleg idén január-februárban, az előzetes adatok szerint 37 milliárd forintos (85 millió eurós) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 15 milliárd forintos (17 millió eurós) javulását jelenti a 2008 január-februári 22 milliárd forintos (68 millió eurós) aktívumhoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A kivitel értéke 2009. január-februárban 2500 milliárd forintot - 8,672 milliárd eurót -, a behozatalé pedig 2463 milliárd forintot - 8,587 milliárd eurót - tett ki. A kivitel értéke euróban számolva 30 százalékkal, míg a behozatalé 31 százalékkal csökkent az idei első két hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Januárban még hiány volt

Februárban a külkereskedelmi mérleg az előzetes adatok szerint 84 milliárd forintos (279 millió eurós) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 39 milliárd forintos (118 millió eurós) javulását jelenti az előző év februárjához képest.

A kivitel értéke februárban 1331 milliárd forintot (4,471 milliárd eurót), a behozatalé 1248 milliárd forintot (4,192 milliárd eurót) ért el. Euróban számolva a kivitel 30, a behozatal pedig 32 százalékkal csökkent 2008 februárjához viszonyítva. A februári kivitel 79 százalékát, míg a behozatal 69 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A külkereskedelmi mérleg az év első hónapjában 194 millió euró (46,7 milliárd forint) passzívumot mutatott, míg egy évvel korábban 93,3 millió euró (22,4 milliárd forint) volt. Az idén januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Megelepte a magas többlet az elemzőket

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: az exportnál nagyobb mértékben csökkenő import hatására egész évben emelkedhet a magyar külkereskedelmi mérleg többlete, így az év végére akár egymilliárd eurós aktívum is kialakulhat. Az elemző emlékeztetett arra, hogy decemberben és januárban is csökkent a forgalom mindkét irányban, ám akkor még az export visszaesése nagyobb volt az importénál. Februárra ez megfordult, így jelentős többlet alakulhatott ki a külkereskedelmi mérlegben.Az elemző szerint csak az idei év második félévében javulhat az export és az import. Török Zoltán rámutatott: az ipari termelés és a külkereskedelmi termékforgalom zuhanása azt jelzi, hogy "a magyar gazdaság négy-öt évet esett vissza az időben".

A februári jelentős javulás ellenére, az év első két hónapja alapján még nem lehet egyértelműen meghatározni a külkereskedelmi mérleg alakulásának trendjét - vélte Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője. Aláhúzta: a következő egy-két hónap adatai mutathatják majd meg, hogy az import, az exportnál nagyobb mértékű esése csak egyedi eset volt februárban, vagy pedig a külkereskedelmi mérleg többletének emelkedésével kell számolni egész évben. Az elemző jelenleg év végére 500 millió euró körüli passzívumot vár a külkereskedelmi mérlegben. Az export és az import zuhanása az egész évet tekintve 20 százalék körüli lehet, azonban az import esését tovább fokozhatja, hogy a gyenge forintárfolyam miatt a magyar fogyasztók inkább a hazai termékek felé fordulhatnak.