Háromból két hitelesnek gondja van a törlesztéssel

Vágólapra másolva!
A fogyasztói közhangulat további gyors romlásáról számolt be szerdán a Nielsen piackutató cég.
Vágólapra másolva!

A közhangulat pesszimistává válását mutatja, hogy a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe a februári, rendkívül alacsony 45 pontról 37 pontra csökkent márciusban - fejti ki a társaság MTI-hez eljutatott közleményében.

Hangsúlyozzák: a 0-200 pont közötti skálán mozgó mutató 2008 második félévében még 71 ponton állt, 2005 első felében pedig 90 ponton is járt.

A deviza alapú hitelfelvételben érintettek 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja törleszteni a hitelt, a visszafizetés pedig 64 százalék számára jelent komoly problémát, szemben a februárban feltárt 44 százalékkal. A törlesztés kisebb nehézségeivel 25 százalék számol, gond nélküli visszafizetést 4 százalék jósol magának - fűzik hozzá.

A közhangulat gyors változását tükrözi, hogy a saját pénzügyi kilátásaikat rossznak ítélők aránya a februári 40 százalékról 51 százalékra emelkedett márciusban. A következő tizenkét hónap munkalehetőségeit pedig 63 százalék látja negatívan az egy hónappal korábbi 59 százalék után - mutatnak rá az elemzésben.

A megtakarításokkal rendelkezők aránya márciusban nem módosult februárhoz képest, a válaszadók 18 százaléka rendelkezik félretett pénzzel. Hiteltartozásról a megkérdezettek 39 százaléka számolt be, devizában valamivel többen vettek fel hitelt, mint forintban - olvasható a Nielsen közleményében.