Vágólapra másolva!
Az idei év nem kedvez Lengyelországnak ahhoz, hogy belépjen az euró előszobájának számító ERM-2 árfolyam-mechanizmusba a zloty jelentős árfolyam-ingadozása miatt.
Vágólapra másolva!

Erről Pawel Kowalewski, a lengyel jegybank euróövezeti integrációs irodájának a vezetője nyilatkozott egy lengyel újságnak.

Lengyelországnak legkésőbb június végéig kellene csatlakoznia az ERM-2-höz, hogy terveinek megfelelően 2012-ben bevezethesse az eurót.

Az ERM-2-ben a nemzeti valutát az euróhoz kötik az EU pénzügyi hatóságaival egyeztetett sávközéppel, amelytől az árfolyamváltozások bármelyik irányba csak 15-15 százalékkal térhetnek el.

A zloty árfolyama azonban igen ingatag, tavaly július óta mintegy 30 százalékkal gyengült az euróhoz képest, ami miatt már eddig is igen sok szakértő megkérdőjelezte az ERM-2-höz történő idei csatlakozás kormányzati elképzelését.

A kétkedők egyebek között azt hozzák fel indokként, hogy igen költséges lenne Lengyelországnak a jelenlegi nemzetközi pénzpiaci bizonytalanságok közepette az ERM-2-ben tartani a zlotyt. A lengyel jegybanknak ugyanis intervenciókat kellene végrehajtania ahhoz, hogy az engedélyezett sávban tartsa a zlotyt.