Mélyülhet az USA recessziója a Fed szerint

Vágólapra másolva!
Arra a kockázatra, hogy tovább mélyülhet az amerikai recesszió, az amerikai jegybank márciusi kamatdöntő ülésén arról döntött, hogy összesen 1,2 ezer milliárd dollárt pumpál a gazdaságba, miközben minimális szinten tartja az alapkamatot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) március 18-án záródott kétnapos ülésének szerdán ismertetett jegyzőkönyve szerint a kamatdöntők többsége szerint rövid távon fennáll a veszélye a gazdaság további gyengülésének.

A központi bank ezért úgy döntött, hogy rekord alacsony szinten, 0 és 0,25 százalék között tartja az egynapos kamat célsávját. A gazdaság élénkítése céljából egyidejűleg bejelentette, hogy a következő hat hónapban 300 milliárd dollár értékben vásárol hosszú lejáratú államkötvényeket, továbbá 750 milliárd dollárral növeli a banki adósságok és jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását.

A szakértők azzal számolnak, hogy a Fed idén és minden bizonnyal a jövő év nagyobbik felében nem változtat az alapkamaton.

A Fed szerint nőtt a gazdasági bizonytalanság a jegybank előző, januári ülése óta. Egyebek között aggasztónak tartották a tengerentúli kereslet jelentős visszaesését, ami visszavetette az amerikai exportot. Ennek alapján azt a következtetést vonták le a FOMC tagjai, hogy rövid távon az export nem járulhat majd hozzá az amerikai gazdaság fellendítéséhez.

A tavalyi utolsó negyedévben 6,3 százalékkal csökkent az amerikai GDP. A FOMC tagjai azzal számoltak a márciusi ülésen, hogy a jelenlegi, 8,5 százalékos munkanélküliségi ráta a jövő év elejére érezhetően tovább nő, majd a jövő év végéig magas szinten marad.