Szűkítené a fizetési határidőt a Sonepar

Vágólapra másolva!
Törvénnyel kellene szűkíteni a nagykereskedések fizetési határidejét a nagykereskedelmi piac megtisztítására és a gyártók védelmében, ugyanakkor rugalmasabb határidőt kell biztosítani a kiskereskedőknek  - javasolja a villamossági nagykereskedelemmel foglalkozó Sonepar Magyarország Kft.
Vágólapra másolva!

A francia tulajdonú cég ügyvezetője, Muhari Márton az MTI kérdésére szerdán elmondta, hogy Lengyelországban már sikerrel járt az a törvényi szabályozás, amely 30 napos fizetési határidőt szabott a nagykereskedőknek a termelők felé. Ott a törvény csak különleges esetben engedi meg a 60, illetve a 90 napos határidőt. Hozzáfűzte: Magyarországon jelenleg a nagykereskedők zöme 60 napnál hosszabb fizetési határidőt köt ki, de nem ritka a 120 nap kikényszerítése sem.

Nem az a probléma, hogy több, hanem az, hogy felesleges lépcsőkön keresztül jut el az áru a végfelhasználókig, mert a nagykereskedelmi piacon sokan egyszerű értékesítőként tevékenykednek, nem klasszikus nagykereskedőként. A nagykereskedő ugyanis megfelelő készlettel, logisztikai és finanszírozási lehetőséggel rendelkezik - magyarázta Muhari Márton.

Az ügyvezető saját példát említve elmondta, hogy a Sonepar Magyarország Kft. kintlévősége 1,2 milliárd forint körül van, és elenyésző a késedelmes fizetés, vagy a lejárt számla. Az 1,2 milliárd forint forgóeszköz mellett további 600-700 millió forint értékű készlettel is rendelkezik a cég. A finanszírozást az anyagcég biztosítja - tette hozzá Muhari Márton.

A Sonepar 1999 óta tevékenykedik Magyarországon. Az 50-60 milliárd forint értékű villamossági nagykereskedelmi piacon a magyarorszáci cégnek ma már 10-12 százalékos részesedése van. Muhari Márton arra számít, hogy a válság miatt a piac mérete szűkül, de a biztos finanszírozási háttérrel a Sonepar piaci részesedése növekszik a tönkremenő vállalkozások miatt.

A Sonepar Magyarország Kft. árbevétele 2008-ben meghaladta az 5,5 milliárd forintot, de a beruházások miatt veszteséggel zárta az évet. A cég Magyarországon 18 telephellyel rendelkezik és 161 főt foglalkoztat.