Megint közelít a 300 forintos euró

Vágólapra másolva!
Szerda reggel is folytatta kedden elkezdett lejtmenetét a forint a bankközi devizapiacon, ahol nincs az árfolyamot komolyan befolyásoló hír, így hangulatvezérelt kereskedés folyik.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel 10 óra köürül egy euróért 298 forintot kellett adni, szemben a kedd késő délutáni 296,70 forintos értékkel. Hétfőn reggel még 293 forint alatt is járt a kurzus, máricus végén azonban 312 forinton is jegyezték a közös pénzt. Egy dollár 225 forintot ért ugyanekkor, egy svájci frankért pedig 196 forintot kellett adni.

Az utóbbi napokban 300 forint alatt kereskedtek az euróval, de kedd óta viszonylag egyértelmű gyengülést lehet látni.

Nagy kilengések mindenütt

A régiós devizák (a lengyel zloty és a cseh korona) is gyengültek az euróval és a dollárral szemben, az árfolyamok elég nagy kilengéseket mutattak.

Az euró/dollár árfolyam a kedd délutáni 1,3275-ről 1,3184-re ment le, azaz az amerikai pénz érezhetően erősödni tudott az euróval szemben. A dollár erősödése általában a feltörekvő devizák (így a forint) gyengülésével szokott járni.

Hangulatvezérelt kereskedés

Továbbra sincs a forint árfolyamát komolyan befolyásoló hír, ezért hangulatvezérelt kereskedés folyik a bankközi devizapiacon - derül ki az Erste kommentárjából.

A reggeli külkereskedelmi mérleg adatoknak nem valószínű, hogy érdemi hatásuk lesz a piacra. (A februári magyar külkereskedelmi többlet elozetes értéke 279,2 millió euró lett, a januári 194 millió forintos deficit után. Ez évtizedes csúcsot jelent, igaz az export és az import is jelentősen, harmadával esett éves összevetésben.)

Ismert forgatókönyv

A nemzetközi devizapiacokon a kockázatkerülősebb időszakokban már megismert forgatókönyv érvényesült: erősödött a dollár és a japán jen. A pozitív gazdasági fordulat kapcsán kételkedni látszó befektetők ismét növelték a keresletüket a "safe haven"-nek számító eszközök iránt, miközben tőzsdék estek.

Ráadásul a dallasi Fed-elnök úgy nyilatkozott, hogy az eurónak a válság kapcsán több problémával kell szembenéznie, mint a dollárnak. A makrogazdasági hírek szempontjából továbbra is csendes marad a hét, ennek megfelelően a devizapiacokon is elsősorban a hangulati tényezőkre, és a tőzsdékre figyelhetnek a befektetők - vélik az Erste szakértői.