Franciaország is recesszióban

Vágólapra másolva!
Első negyedévi teljesítményével Franciaország is belépett a recesszióba. A francia központi bank szerdán megjelent becslése szerint a francia hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest.
Vágólapra másolva!

A bank korábbi előrejelzése 0,6 százalékos visszaesésre szólt. A bank becslése szerint az ipar és a szolgáltatások teljesítménye gyorsabban csökkent márciusban, mint februárban.

Franciaország tavaly még hajszállal elkerülte a recessziót, amely a nemzetközi közgazdasági norma szerint legalább két egymást követő negyedévi visszaesést jelent. A GDP csökkenése Franciaországban korábban kezdődött, mint a legtöbb EU-tagországban: a tavalyi második negyedben a visszaesés 0,3 százalékos volt az előző negyedhez képest. Ezt azonban a harmadik negyedben 0,1 százalékos növekedés követte. A tavalyi utolsó negyedben azután 1,1 százalékkal csökkent a francia GDP az előző negyedévhez képest.

Két vagy több egymást követő negyedéves visszaesés után már a tavalyi negyedik negyedév végén recesszióban volt az EU-ban Dánia, Finnország, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Portugália, Magyarország, Észtország, Olaszország, Spanyolország, Lettország, Litvánia és Svédország, és, főleg a német eredmények miatt, az euróövezet egésze is az átlag szintjén. Még csak egy negyedévi - a negyedik negyedévi - visszaesése alapján recesszió felé tartott a belga, a francia, a cseh és az osztrák gazdaság.

Az Európai Bizottság januárban 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült az euróövezetben tavalyról, idénre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósolt. Később, január végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,0 százalékra becsülte az euróövezetben idén várható átlagos GDP-csökkenést, és 0,2 százalékra tartotta csak a jövőre lehetséges növekedést. A múlt hónapban az IMF már 3,2 százalékra növelte az idei euróövezeti visszaesés kilátását, és 0,1 százalékra csökkentette a jövő évi növekedés esélyét.