BÉT: eltörlik a tőzsdei belépési díjat

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) májustól eltörli a tőzsdei kereskedési jog megszerzéséhez kötődő egyszeri belépési díjat; a szekciótagság megszerzéséért eddig 10 millió forintot kellett fizetniük a brókercégeknek.
Vágólapra másolva!

A díjcsökkentéstől új befektetési szolgáltatók belépését és ezen keresztül a forgalom növekedését reméli a tőzsde - mondta el Mohai György vezérigazgató a szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy érdeklődők is vannak, többek között egy lengyel brókercég, amely eddig nem volt jelen a magyar piacon.

A belépési díj eltörlését ezen kívül az is indokolja, hogy a bécsi, a budapesti, a prágai és a ljubljanai tőzsdék alkotta, formálódó közép-európai tőzsdeszövetségen belül Bécsben és Ljubljanában szintén nincs belépési díj.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy a BÉT díjai a legalacsonyabbnak számítanak a régióban, beleértve a varsói és a pozsonyi tőzsdéket is.

A tőzsdeszövetségen belül a bécsi tőzsde által szorgalmazott egységes kereskedési rendszerről a vezérigazgató azt mondta, hogy a német Xetra rendszerre való átállás várható időpontját a tervek szerint ősszel határozzák meg. Ezzel kapcsolatban további részleteket nem kívánt közölni.

A bécsi tőzsdét működtető Wiener Börsének a BÉT mellett a prágai és a ljubljanai tőzsdében is többségi részesedése van. A Wiener Börse - vezetőinek legutóbbi nyilatkozatai szerint - három éven belül integrálni akarja az érdekeltségi körébe tartozó közép-európai tőzsdék tevékenységét, de teljes fúziót nem terveznek Az integráció első lépéseként a bécsi tőzsde rendszerébe bekerülnek a három tőzsde valós idejű részvényárfolyamai, a következőkben pedig egységes kereskedési rendszert vezetnek be a három tőzsdén. A folyamat nagyjából 2012-ben fog lezárulni.

A pénzügyi és gazdasági válság tőzsdére gyakorolt hatásairól a BÉT vezetői elmondták, hogy a forgalom jelentősen visszaesett, jelenleg 15 milliárd forint körül van a napi átlagos részvényforgalom, míg az előző év első - kiugróan jó - negyedévében még 29 milliárd forint volt. A napi kötések száma ezzel szemben látványosan emelkedett, decemberben például rekordot ért el, bár az ügyletek árfolyamértéke csökkent. A brókercégektől kapott jelzések alapján az is elmondható, hogy sok új ügyfelet vonzott a piac, az idén januárban például 30-40 százalékkal magasabb ügyfélszámot mértek a tavaly januárival összehasonlítva.

A tőzsdére lépés iránt is növekvő érdeklődést tapasztal a tőzsde, elsősorban a kis- és közepes vállalatok részéről, amelyek számára a tőkepiaci forrásbevonás alternatívát jelenthet a banki finanszírozással szemben.