Bukással zárt szerdán a japán börze

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán a keddinél meredekebb lejtőn folytatja útját lefelé. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 237,84 pontos, 2,69 százalékos veszteséggel 8595,01 ponton zárt, 2,99 százalékkal alacsonyabban az év véginél, de 21,83 százalékkal magasabban az egy hónapja elért mélypontnál.
Vágólapra másolva!

Kedden 0,28 százalékot vesztett, hétfőn 1,24 százalékot nyert. A múlt héten 1,42 százalékot nyert, az előző héten 8,57 százalékot nyert. Március 10-én, 7054,98 ponton, 26 évi mélypontot ért el. Tavaly 42,12 százalékot vesztett, 2007-ben 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége.

A frissen megjelent adatok arról, hogy márciusban Japánban tizedik hónapja szaporodtak a vállalati csődök, és előtte februárban tovább csökkent az export, rövid távra meggyőzőbbek voltak a befektetők számára, mint az a kilátás, hogy a japán kormány talán még a nap folyamán új, 100 milliárd dollárt érő gazdaságélénkítő programot ismertet, a negyediket a válság kezdete óta.

Óvatossá váltak a világ tőzsdéi

Az ismét világszerte óvatossá vált részvénypiaci hangulatban erősödik a jen, ez is elvonta a befektetőket a tőzsdétől, és a negyedéves beszámolási szezon előtt Tokióban is gyanakvással méregetik az utóbbi időben feljavult bankrészvényeket.

Kedden az Alcoa alumíniumipari vállalat mindenesetre borús jelentéssel nyitotta meg az amerikai beszámolási szezont: az első negyedévben már másodszor volt negyedéves vesztesége.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 4,05 százalékos, a szöuli Kospi 2,97 százalékos, a sanghaji összetett mutató 2,01 százalékos veszteségben volt az előző záróhoz képest.

Menedékkeresés erősíti a dollárt

Közép-európai idő szerint szerda reggel a dollár 99,98 jen volt Tokióban vételi oldalon, 0,43 jennel olcsóbb, mint kedden későn. Az euró 131,82 jen, 0,40 jennel olcsóbb a keddi későinél. Az euró 1,3181 dollár volt, 0,0084 dollárral olcsóbb a keddi későinél.

A különböző távlati reményekre alapozott "fellendülési spekuláció" egyelőre megállt a részvénypiacokon az utóbbi pár napban, mert a közelgő negyedéves beszámolási szezon előtt a befektetőket elfogta a bizonytalanság: vajon a vállalati eredmények igazolják-e az utóbbi pár hét részvényár-emelkedéseit. Ez az óvatosság a menedékhelynek számító amerikai és japán államadósságnak kedvez, így a dollár és a jen erősödik, az euró romlik.